Refluks – što je i zašto nastaje

Refluks - što je i zašto nastaje

Refluks u dojenčadi

Unatoč činjenici da je refluks prirodan u prvim mjesecima bebinog života, obično izaziva veliku zabrinutost kod mnogih roditelja. Karakterizira ga vraćanje želučanog sadržaja u jednjak i područje usta. U većini slučajeva odgovara fiziološkom refluksu, što je normalno stanje kod novorođenčadi, što znači da beba vraća dio unesenog mlijeka. U prvom tromjesečju života kod beba probavni proces uključuje određene prilagodbe. Novorođenčad i bebe se hrane nekoliko puta dnevno tekućom hranom i provode dosta vremena ležeći, što dovodi do regurgitacije ili čak povraćanja.

Osim toga, bebe se hrane češće od odraslih, pa se to obično događa u dobi od 4 mjeseca, a smanjuje se nakon prve godine života. Nakon 18 mjeseci doslovno prestaje. Treba paziti da se ne miješaju regurgitacija, refluks i povraćanje. Ako beba ostane u dobrom općem stanju, bez poteškoća, može se ponovno hraniti, ali ako je prisutna učestalost i velika količina refluksiranog sadržaja, uz određene simptome kao što su razdražljivost i odbijanje hrane, potreban je pregled pedijatra kako bi se potvrdilo dijagnoza.

Može li refluks biti bolest

Uvođenjem krute hrane refluks se postupno smanjuje, pa nakon druge godine života ostaje samo mali broj beba s refluksom. Refluks postaje bolest kada postoji učestalost ove manifestacije, trajanje i količina refluksiranog materijala što je obično povezano s određenim simptomima. Prije svega, to uključuje odbijanje hrane, otežano disanje, pretjeranu razdražljivost i stalni plač. Međutim, postoji gastroezofagealna refluksna bolest koja se može pojaviti u probavnom sustavu ili zbog loših prehrambenih navika. Zatim treba obratiti pozornost na određene znakove, kao što su razdražljivost, bol, česta regurgitacija, bol i povraćanje.

Neliječenje može uzrokovati iritaciju jednjaka, anemiju i mnoge respiratorne komplikacije. Pedijatar će odrediti najbolji tretman za bebu. Neke od smjernica mogu se odnositi na prehrambene navike za ublažavanje simptoma. U slučaju fiziološkog refluksa savjetuje se da bebe ne nose odjeću koja steže trbuh, te da se tijekom hranjenja stavljaju u bolji položaj. Prije bilo kakvih koraka potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se odredio najbolji tretman za bebu.

Kako liječiti refluks

Kako se liječi refluks kod beba? Ovo stanje kod beba je uobičajeno i javlja se nekoliko puta dnevno. Mnoge bebe imaju refluks tijekom prve godine života i ne zahtijevaju nikakav dodatni tretman, osim posebnih smjernica za postavljanje i hranjenje. Kako se beba razvija, postupno se smanjuje, pa je potreba za dodatnim tretmanima rijetka. Trenutno su dostupne različite metode liječenja, ovisno o dobi i postojećim simptomima. Savjet je slijedi korisne smjernice kako biste smanjili nelagodu.

Nakon hranjenja dijete se ne smije držati u ležećem položaju do 15 minuta. Iako je učestalost refluksa značajno veća, refluksnu bolest, kada je prisutna, treba pravodobno dijagnosticirati i liječiti. Kako znate da je refluksna bolest? Ako se kod beba i djece javlja pogoršano, uzrokujući veliku nelagodu i komplikacije. Budući da ovo stanje može biti prisutno od beba do tinejdžera, treba prepoznati simptome u smislu razdražljivosti, povraćanja, dok se kod starije djece glavni problemi očituju kroz bol, trnce u središnjem dijelu prsnog koša i trbuha.


Tagovi: