Recept za kiselo zelje bez greške: Na ovaj način zelje će pokiseliti 100%

Recept za kiselo zelje bez greške: Na ovaj način zelje će pokiseliti 100%

Zvali vi njega kupus ili zelje važno je znati ga nakiseliti

Čak i oni ljudi koji su zbog užurbanog načina života odustali od pripreme ostale zimnice i dalje njeguju tradiciju kiseljenja zelja. Kiseli kupus koji se prodaje na tržnicama je često brzinski prisilno ukiseljen, uz upotrebu octa, teško se otkiseli i kod pripreme ostavlja sasvim drugačiji okus od okusa iz vašeg djetinjstva. Zvali vi njega kupus ili zelje, važno je znati ga nakiseliti, a mnogi su to zaboravili. Prije desetak godina Mađarska je organizirala seoske radionice pravilnog kiseljenja zelja.

Mađari su očito iz povijesnih razloga zaboravili, pa su se morali kako kiseliti zelje na starinski način. Za 50 kilograma zelja u glavicama trebate plastičnu bačvu s poklopcem od 80 litara (neka domaćinstva još uvijek kisele kupus u drvenim bačvama zbog posebnog mirisa i okusa), 2,5 kilograma soli, 10 dkg papra i 2 - 3 korijena hrena, a neki ljudi još uvijek dodaju i klip kukuruza (može i šaka kukuruznog zrnja), da kiseli kupus dobije lijepu žutu boju.

Kvalitetno i pravilno ukiseljeno zelje je najzdravija zimska namirnica

Kod kiseljenja treba točno slijediti jednostavnu proceduru, kupljene ili iz vašeg vrta, glavice kupusa moraju nekoliko dana odstajati da prirodno povenu vanjski listovi koje ćete odstraniti. Zatim oštrim kratkim nožem izdubite korijen (kocen) da ne zahvatite listove. U posebnoj posudi pomiješajte sol i papar i tom mješavinom ispunite izdubljenja u svakoj glavici, manje glavice možete prepoloviti i natrljati papreno slanom mješavinom sa svih strana. Kiselo zelje je zapravo najjednostavnija zimnica koja se najrjeđe kvari.

Tako nasoljeno i zapapreno zelje slagati u čistu pripremljenu bačvu, a praznine među većim glavicama popunite polovicama manjih glavica. Kada složite sve glavice pospite odozgo preostalom mješavinom soli i papra i dodajte narezane veće komade očišćenog hrena. Slijedi pažljivo nalijevanje vode uz sam rub bačve da se sol ne bi isprala (najbolje je to činiti plastičnim crijevom čiji kraj možete spustiti što dublje u bačvu. Odozgo postavite plastičnu rešetku koju ćete opteretiti opranim kamenom (mogu poslužiti i drvene letvice) i jako je važno da poklopite bačvicu.

Istina zelje se kiseli samo ali proces morate kontrolirati

Dok se kupus u bačvi ne slegne možda ćete bačvu morati pokriti nepropusnom folijom, ali čim se glavice slegnu stavite originalni poklopac na bačvu. Svi ljudi govore da je ovo najjednostavnija zimnica, istina zelje se kiseli samo ali proces morate kontrolirati, jer voda uvijek mora biti iznad glavica i po potrebi je treba dolijevati. Ako se voda (rasol) zamuti probajte slanost, vjerojatno je treba dosoliti. Za četrdeset dana će vaš kupus biti spreman za upotrebu.

Ono što je najbolje u starinskom načinu kiseljenja zelja, ovakvo zelje nikada nije prekiselo i ne treba ga ispirati prije pripreme u kuhinji. Ne mijenja se kvaliteta ovako ukiseljenog kupusa do zadnje glavice u bačvi. Naravno, glavice uvijek vadite čistim i opranim rukama i odmah opet zatvorite bačvu. Rasol je u narodu ljekoviti nusproizvod kiseljenja, a pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva i obilato se pije za vrijeme zimskih prehlada i gripe, a navodno skida i visoku temperaturu.


Tagovi: