Miris kestena je miris jeseni, samo iskusni znaju za jedan trik: Evo kako ih ispeći u pećnici

Miris kestena je miris jeseni, samo iskusni znaju za jedan trik: Evo kako ih ispeći u pećnici

Kesteni su omiljena jesenska poslastica

Koliko je kesten bio važan u prehrani ljudi i životinja još od rimskih vremena govore i imena nekih naših mjesta kao naprimjer Kostanjevac. Rimski car Cezar je spaljivao kestenove šume kako bi izgladnio stanovništvo i natjerao ih da se predaju. Inače, Rimljani su otkrili hranjivost kestena, a Grci njegovu ljekovitost, a pečeni kesteni su onaj pravi zamamni miris jeseni, iako se mogu i kuhati, koristiti u slanim i slatkim jelima, a kesten pire je omiljen.

Mnogi pečene kestene kupuju po gradu kod uličnih pečenjara i uživaju dok pocrnjelim prstima skidaju napuknute ljuske s vrućih kestena koji im griju ozeble i prste. Ulični pečenjari upotpunjuju jesenski kolorit grada, a pečeni kesteni i pečeni ili kuhani kukuruzi griju i pečenjara i kupce. Kod kuće se nekada kestenje peklo u vatri što je bio dodatni čar, ali danas malo tko ima vatru i vremena za prpanje po pepelu i žaru pa su ljudi našli nove načine pečenja kestena.

Kako se pripremaju kesteni za pečenje u pećnici

Neki skupljaju kestene sami u kestenovoj šumi, a neki ih ipak kupuju na tržnici. Kod kupovine kestena pazite da kupite zdrave plodove, ujednačene veličine i bez ikakvih rupica po tvrdoj kori ploda u kojima bi se skrivale ličinke koje kvare plodove, pa ih morate baciti. Zdravi plodovi mogu stajati do dva tjedna, ali ih je potrebno pregledavati i plodove na kojima se pojavi rupica baciti da ne pokvare ostale, naučite kako se pripremaju kesteni za pečenje u pećnici.

Ako ste kestene čuvali na hladnom plodovi su ostali zdravi i čitavi, otprilike iste veličine i težine, pošto jedan po jedan kesten morate zarezati oštrim nožem (s jedne ili s oje strane), prije toga svaki protresite i ako čujete šuplji zvuk nešto ga je iznutra oštetilo i neće biti jestiv, bacite ga. Zarezani kesteni se stavljaju u hladnu vodu, ocijede se i odmah, onako mokri stave u pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa, a peku se oko 20 minuta.

Još par trikova da bi vaši kesteni u pećnici bili savršeni

Ako se ne možete pouzdati u šuplji zvuk kestena kada ih protresete, a želite biti sigurni da nećete progutati nikakve ličinke, namočite kestene preko noći i sve one koji isplivaju bacite. Kada zarežete svaki plod potopite ih u vodu u koju ste dodali nekoliko žlica šećera na barem pola sata i ocijeđene, ali još uvijek vlažne pecite kako je već opisano. Ono što je divno, ovako pečeni kesteni nisu čađavi od vatre i prsti vam neće pocrniti.

Ako ste dobili veću količinu kestena i želite ih barem dio sačuvati za zimu ljudi koji su to iskušali kažu da ih devet dana treba držati u vodi, mijenjati vodu svaki dan, a sve plodove koji isplivaju treba baciti. Deseti dan plodove treba ocijediti i dobro osušiti na suncu, zatim ih spremiti na hladno i suho mjesto. Tako tretirani kesteni mogu biti upotrebljivi i jestivi cijelu zimu i svi plodovi su bez neželjenih "gostiju".


Tagovi: