Pasja trakavica – uzrok, simptomi, liječenje

Pasja trakavica - uzrok, simptomi, liječenje

Pasja trakavica - što je to?

Pasja trakavica parazit je koji se nalazi kod mnogih životinja i specifična je da je za njen razvoj potrebno dva domadara. Pod domadarima se smatraju razne životinje koje spadaju pod mesoždere pa se tako često nalaze kod psa, vuka, lisice, čaglja i njima sličnih životinja, dok su prijelazni domadari ovca, koza, govedo, svinja ili čovjek. Pasja trakavica može se naći na zaraženom povrću ili dodirivanjem životinjske dlake na kojoj se nalaze oplođena jajašca. Stoga je izrazito važno brinuti o higijeni jer je to osnovna prevencija od zaraze tim parazitom. Povrće i voće je prije konzumacije potrebno dobro oprati u vodi te je izrazito važno održavati higijenu ruku nakon kontakta koji se ima sa životinjom. Kao i s mnogim drugim bolestima i patogenim uzročnicima, pasju trakavicu u tijelo se unosi oralnim putem te tada oplođena jajašca ulaze u probavni sustav gdje se razvija onkosfera koja može napraviti velike zdravstvene probleme za pojedinca.

Pasja trakavica - posljedice za ljude

Pasja traka najopasnija je trakavica od svih za čovjeka. Kada uđe u tijelo čovjeka i dođe do crijeva, od tamo probija stijenku crijeva te na taj način ulazi u venski krvotok preko koje može putovati ljudskim tijelom te se najčešće začahuri u jetri, plućima ili mozgu. Pasja trakavica tada razvija cistu koja se zove ehinokokom te se u toj cisti nalazi tekućina pod tlakom u kojoj se nalaze mnogobrojni zametci. Pasja trakavica kao takva nema mnogobrojne simptome jer se te ciste sporo razvijaju i sporo rastu tako da mogu proći godine prije nego se primijete simptomi iste. Tek kada dosegnu određenu veličinu, te ciste pritiskom mehanički oštećuju tkivo organa u kojem su se smjestile što rezultira propadanjem organa tkiva. Na taj način može doći do teških oštećenja tkiva, a u nekim slučajevima može doći i do smrtnih slučajeva ukoliko dođe do puknuća ciste ili prevelikog oštećenja tkiva organa. Što je važniji organ za čovjeka, veća je moguća šteta.

Pasja trakavica - liječenje i prevencija

Osim mehaničkih oštećenja, pasja trakavica ima i neke druge simptome kao što su toksična ili alergijska oštećenja, no to je samo u slučajevima u kojima je čovjek izrazito osjetljiv. Alergijske reakcije mogu biti poprilično burne, posebice ako dođe do puknuća ciste. Pasja trakavica se liječi na način da se ona kirurški odstranjuje te je to jedini način na koji je liječenje moguće provesti. Ukoliko postoji sumnja na zarazu pasjom trakavicom, liječnik ne smije raditi punkciju jer bi na taj način mogao napraviti po život opasnu situaciju jer bi na taj način cista mogla puknuti. Iz tog je razloga izrazito važno održavanje higijene, koju smo naveli već na samom početku ovog teksta. Osim samog održavanja higijene, poželjno je, ako ne i obavezno, tretirati svoje pse protiv unutarnjih nametnika jer je to način na koji će se mogućnost zaraze svesti na minimum te kupiti pseći izmet s posebnim vrećicama kako druge životinje ne bi došle u kontakt s istim.


Tagovi: