Linezolid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Linezolid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Linezolid - djelovanje

Linezolid tablete indicirane su za liječenje infekcija uzrokovanih bakterijama osjetljivim na njegovo djelovanje: pneumonije (upala pluća), infekcije kože i mekih tkiva, enterokokne infekcije. Lijek je aktivan samo protiv Gram-pozitivnih bakterija i nema učinka protiv Gram-negativnih patogena. Specifična gram-negativna terapija je potrebna kada se potvrdi ili se sumnja na istodobnu gram-negativnu infekciju. Ovaj lijek djeluje tako da inhibira sintezu proteina i djeluje na zaustavljanje rasta bakterija koje uzrokuju infekcije. Ovako se liječi infekcija. Obložena tableta od 600 mg dostupna je za oralnu primjenu ili kao injekcija. Lijek se može koristiti kao početno liječenje, zamjena ili nastavak liječenja drugih bakterijskih infekcija. Preporučenu dozu linezolida treba primijeniti peroralno dva puta dnevno u odraslih. Obložene tablete se mogu uzimati sa ili bez hrane, ne smiju se lomiti niti žvakati. Linezolid se ne smije davati bolesnicima s karcinoidnim sindromom ili bolesnicima koji uzimaju bilo koji od sljedećih lijekova: tricikličke antidepresive ili agoniste serotoninskih 5-HT1 receptora.

Linezolid - nuspojave

Mnogi lijekovi mogu izazvati nuspojave kao neželjeni odgovor kada se uzimaju u preporučenoj dozi. Nuspojave koje se javljaju mogu biti blage ili teške. Ove nuspojave mogu se kontrolirati, a neke mogu nestati same od sebe tijekom vremena. Među njima su: suha usta, glavobolja, mučnina, promjena okusa, nelagoda u želucu, vrtoglavica, grčevi u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, povraćanje, osip, problemi sa spavanjem. Obratite se svom liječniku ako se pojavi neka od sljedećih nuspojava: bijele mrlje u ustima, zujanje u ušima, groznica, zimica, zamagljen vid, visoki krvni tlak, neuobičajena slabost, umor, otežano disanje, ubrzan rad srca, slabo zacjeljivanje rana, simptomi niske razine šećera u krvi, poremećaji kože i potkožnog tkiva. Prestanite uzimati Linezolid i potražite liječničku pomoć ako se jave sljedeći simptomi: alergijske reakcije poput osipa, otežano disanje, teški vodenasti proljev, kožne reakcije poput osipa koji se brzo širi i pokriva veliku površinu tijela, ljuštenje, mjehurići, ukočenost mišića, drhtanje. Lijek je kontraindiciran u bolesnika koji su preosjetljivi na lijek ili neki od sastojaka u njegovoj formuli. Također, Linezolid je kontraindiciran kod pacijenata koji imaju visok krvni tlak, feokromocitom i skup simptoma kao što su nervoza, pretjerano znojenje, koji se javljaju zbog viška hormona štitnjače.

Linezolid - cijena, iskustva

Gotovo 80% bolesnika popravilo je stanje infekcije uzrokovane Gram-pozitivnim bakterijama nakon liječenja Linezolidom. Rezultati pokazuju da je ovaj lijek siguran i učinkovit tretman za gram-pozitivne bakterijske infekcije. Nijedan pacijent nije prijavio ozbiljne nuspojave tijekom liječenja. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Prije nego što počnete koristiti lijek, obavijestite svog liječnika o eventualnim alergijama koje imate, ako ste trudni, jer to može utjecati na primjenu ovog lijeka. Ako uzimate druge lijekove, obavijestite svog liječnika koji može zamijeniti jedan od lijekova drugim ili promijeniti način uzimanja jednog ili oba lijeka. Nastavite uzimati lijek, čak i ako simptomi nestanu nakon nekoliko dana. Ako se lijek prerano prekine, infekcija se može vratiti. Nemojte uzimati linezolid ili druge antibiotike za liječenje virusne infekcije kao što je prehlada, jer to može dovesti do rasta rezistentnih bakterija. Morate uzimati linezolid točno prema uputama liječnika kako biste svoje tijelo oslobodili infekcije. Tijekom liječenja pacijenti moraju izbjegavati pića s visokim sadržajem tiramina, zrele sireve i proizvode poput soja umaka.


Tagovi: