Knavon forte – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Knavon forte - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Knavon forte i za što se koristi?

Knavon forte sadrži djelatnu tvar ketoprofen. Navedeni lijek se nalazi u grupi lijekova koji se nazivaju nesteroidni protuupalni lijekovi, što znači da je njihovo djelovanje fokusirano na sprječavanje upalnih procesa i bolova u tijelu koji su nastali radi bolesti, ozljeda ili trauma. Knavon forte će se koristiti za ublažavanje bolova i upala, i namijenjen je za liječenje odraslih osoba. Liječnik prepisuje navedeni lijek radi sljedećih stanja: Reumatoidnog artritisa ili upale zglobova, osteoartritisa ili oštećenja hrskavice, boli koja se pojavljuje radi problema sa kralježnicom (trauma ili stanje), boli u donjem dijelu kičme, uganuća ili istegnuća određenog dijela tijela, boli i upale nakon operacije, druge boli koje nastaje radi oštećenja zglobova, tetiva, mišića ili živaca, kod gihta, bolnih menstruacija kod žena.

Što osoba mora znati prije korištenja navedenog lijeka? Nemojte uzimati navedeni lijek ako posjedujete alergiju na sastojke lijeka, ako niste tolerantni na nesteroidne protuupalne lijekove, ako patite od čireva u probavnom sustavu, ako imate problema i oboljenja srca, ako imate problema sa jetrom ili bubrezima, ako ste skloni modricama i krvarenjima, ako ste trudni. Kao pacijent, dužni ste svog liječnika upoznati sa svojim cjelokupnim zdravstvenim stanjem prije izdavanja recepta kako ne bi došlo do naknadnih problema prilikom liječenja.

Knavon forte primjena i mjere opreza

Kako se uzima Knavon forte? Lijek će se uzimati prema napisanom receptu liječnika, ili prema uputama ljekarnika prilikom kupnje lijeka. Lijek je poželjno uzimati uz hranu ili mlijeko kako bi se minimalizirala mogućnost nuspojava koje mogu nastati u probavnom sustavu. Doza će se odrediti na temelju zdravstvenog stanja osobe, tjelesnoj masi i ozbiljnosti upale ili bolova. Početno propisana doza se može promijeniti u početku liječenja ukoliko pacijent ne primijeti značajne promjene. Preporučena doza za odrasle iznosi 100 do 200 mg dnevno - jedna do dvije tablete jednom na dan.

Najveća propisana doza može iznositi dvije tablete, 200 mg dnevno ukoliko bol ili upala ne prolazi s početnom terapijom. Lijek se ne preporučuje starijim osobama radi većih mogućnosti za pojavom nuspojava. Djeca se ne smiju liječiti s navedenim lijekom. Što ako ste uzeli više tableta nego ste smjeli? U slučaju predoziranja, potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć. U slučaju da ste zaboravili uzeti dnevnu dozu, tada je važno da dan nakon nastavite s normalnim uzimanjem. Knavon forte može uzrokovati određene nuspojave, i upravo zato je važno držati se prepisanih doza.

Knavon forte iskustva i liječenje

Mnogobrojna iskustva odraslih pacijenata govore o tome kako je Knavon djelotvoran lijek koji suzbija upale i bolove koji nastaju radi određene bolesti ili traume. Da li Knavon forte donosi nuspojave? Nuspojave su moguće, no one se ne pojavljuju kod svakog. Najčešće nuspojave su: Poremećaji u probavi, žgaravice nakon jela, bolovi koji nastaju u trbuhu, mučnina i potreba za povraćanjem. Kako bi se ove nuspojave minimalizirale, savjetuje se uzimanje lijeka uz obrok. Lijek se prestaje uzimati kada se pojave sljedeće nuspojave:

Otok lica, astmatski napadaji, teško disanje, jaka bol u trbuhu, kožne promjene, jake glavobolje, povećanje tjelesne temperature, ukočenost, osjetljivost na svjetlo, bolovi u prsima, povraćanje krvi. Navedene nuspojave su vidljiv znak netolerancije na lijek i potrebno je hitno reagiranje. Knavon forte se dobiva na liječnički recept uz pomoć kojeg se kupuje u ljekarni. Cijena za pakiranje od 20 tableta po 100 mg iznosi 1,49€. Poželjno je da se lijek drži podalje od pogleda te dohvata djece, u svom originalnom pakiranju.


Tagovi: