Medoclav – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Medoclav - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Medoclav - primjena i djelovanje

Medoclav je vrsta antibiotika koji se koristi za liječenje niza različitih infekcija koje su uzrokovane bakterijama koje su osjetljive na sastojke ovog lijeka. Lijek je spoj dviju glavnih djelatnih tvari, a to su amoksicilina i klavunska kiselina. Amoksicilin je antibiotik iz skupine penicilina, dok je s druge strane klavunska kiselina inhibitor beta laktamaze, vrsta enzima koju bakterije koriste za razgradnju i deaktivaciju penicilina. Kombinacija ovih dviju tvari, povećava se učinkovitost lijeka jer klavunska kiselina štiti amoksicilin od degradacije beta laktamazom. Kao što je ranije spomenuto, Medoclav se koristi za liječenje infekcije koje su uzrokovane bakterijama. Koristi se za liječenje infekcije dišnog sustava poput bronhitisa, faringitisa, upale pluća, sinusitisa, infekcije kože, infekcije mokraćnog sustava poput pijelonefritisa i cistitisa, infekcije mekanog tkiva poput impetigo i celulitisa, infekcija srednjeg uha i poput otitis media, infekcija zuba i desni te infekcija kosti i zglobova. Lijek se može primijeniti kod odraslih osoba i kod djece.

Medoclav - upute i nuspojave

Medoclav tablete se uzimaju oralnom putem, te se uzimaju prije ili neposredno nakon obroka. Što se tiče doziranja i trajanje liječenja, liječnik će Vam na temelju Vašeg zdravstvenog stanja, životnoj dobi, vrsti i težini same infekcije odrediti koliku dozu ćete primijeniti i koliko dugo će trajati samo liječenje. Bitno je se pridržavati uputa liječnika i doze lijeka, te ne smijete mijenjati dozu niti prestati s liječenjem bez konzultiranja sa svojim liječnikom. Kao i svaki drugi lijek, tako i Medoclav tablete mogu kod osoba izazvati nuspojave. Najčešće nuspojave su mučnina, povraćanje, proljev, želučani problemi, umor, glavobolja, vrtoglavica, svrbež, osip na koži, koprivnjača, vaginalna infekcija kod žena, promjene u okusu hrane i povećana razina jetrenih enzima u krvi. U rijetkim situacijama se mogu pojaviti ozbiljnih oblici nuspojava poput anafilaktičkog šoka, teške kožne reakcije i ozbiljne infekcije crijeva. Ukoliko primijetite neke od navedenih nuspojava, posebice ozbiljnih, odmah potražite liječničku pomoć i prestanite s uzimanjem lijeka.

Medoclav - cijena i iskustva

Medoclav tablete se trebaju držati van dosega i pogleda od male djece. Tablete se trebaju držati u njihovom originalnom pakiranju podalje od svjetlosti i vlage. Nakon što im istekne rok valjanosti, ne smijete više dalje koristiti lijek zbog mogućih neželjenih učinaka. Rok valjanosti Vam je naveden na samoj kutiji i blister pakiranju, te se on odnosi na zadnji dan u mjesecu. Cijena lijeka je prihvatljiva, te se lijek može kupiti u ljekarni na recept liječnika. Ukoliko niste sigurni oko doziranja, uvijek se može posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Medoclav je dostupan za kupiti u blister pakiranju od po 14 tableta u kartonskoj kutiji. Osim glavnih dviju djelatnih tvari, lijek sadrži i druge pomoćne tvari, po titanijev dioksid E 171, talk, polietilenglikol 6000, propilenglikol, hipromeloza, magnezijev stearat, bezvodni, koloidni, silicijev dioksid, vrsta A, natrijev škroboglikolat, celuloza i mikrokristalična. Ukoliko niste sigurni oko doze, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.


Tagovi: