Colospa – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Colospa - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Colospa i za što se koristi?

Colospa se sastoji od lijeka mebeverinklorid. Navedeni lijek pripada u skupinu lijekova spazmolitici - lijekovi koji djeluju na rad crijeva. Crijevo je dugačka cijev mišića kroz koju prolazi hrana koja će biti probavljena. Kada dođe do njegovog stiskanja i grčenja, osjeti se bol. Navedeni lijek će pomoći u opuštanju crijeva i uklanjaju bolova te grčeva. Za što se koristi Colospa? Navedeni lijek se primarno koristi kao lijek za olakšavanje simptoma koji se javljaju kod nadraženog crijeva. Njegovo djelovanje omogućuje lakšu i kvalitetniju probavu.

Simptomi nadraženog crijeva se mogu razlikovati od osobe do osobe, no najčešće obuhvaćaju: Bolove u trbuhu i grčenje, napuhnutost i vjetrove, probavne smetnje poput proljeva ili zatvora, stolica koja je malog i kugličastog oblika. Osim za navedena stanja, ovaj lijek se može koristiti i za liječenje drugih medicinskih stanja koja uzrokuju probleme sa crijevima. Što je važno znati prije uzimanja ovog lijeka? Ovaj lijek se ne smije uzimati ukoliko postoji alergija na glavne ili sporedne sastojke lijeka, ako uzimate druge lijekove za crijeva ili probavne smetnje, ako ste trudni ili dojite.

Colospa primjena i mjere opreza

Kako se uzima Colospa? Lijek će se uzimati prema uputama koje ste dobili od strane liječnika ili ljekarnika. Ukoliko niste dobili posebne upute o primjeni lijeka, tada ćete lijek uzimati prema uputama o lijeku koje dolaze sa svakim pakiranjem. Lijek mogu uzimati odrasli te djeca koja su starija od 10 godina. Kapsule će se uzimati uz punu čašu vode, bez prethodnog žvakanja ili drobljenja. Poželjno je da se kapsule uzimaju svaki dan u isto vrijeme i da se držite navedene terapije. Koliko lijeka uzeti? Uobičajena doza sadrži jednu kapsulu od 200 mg svaki dan, dva puta dnevno.

U slučaju da ste zaboravili uzeti prepisanu dozu, bitno je ne nadoknađivati, već sutra nastaviti sa redovitim uzimanjem. Da li Colospa uzrokuje nuspojave? Poput svih lijekova, može i ne mora uzrokovati nuspojave. Uzimanje lijeka može uzrokovati sljedeće nuspojave: Teže disanje, oticanje lica, alergijske reakcije, kožni osip, crvenilo kože. U slučaju bilo kojih nuspojava važno je kontaktirati svog liječnika i razmotriti drugu terapiju sličnim lijekom. Važno je naglasiti kako terapiju nikada ne biste smjeli svojevoljno ukidati radi mogućih komplikacija.

Colospa iskustva i liječenje

Mnogobrojna iskustva navode kako je Colospa djelotvoran lijek za liječenje problema sa crijevima. Kapsule se dobivaju na liječnički recept, te se kupuje u ljekarni. Cijena za pakiranje od 60 tableta od 200 mg iznosi 13,94 € plus doplata od 3,49 €. Kako se čuva? Colospa se treba čuvati izvan dohvata te pogleda djece, na temperaturi do 25 stupnjeva, u svome originalnom pakiranju. Lijek se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka, već ga se treba baciti na primjeren način kako bi se zaštitio okoliš.

Kapsule su bijele, neprozirne, tvrde i želatinaste. Dolaze u PVC/AL blisterima, pakirane u kutiji. Koliko dugo traje terapija sa navedenim kapsulama? Ovo će ovisiti o ozbiljnosti problema i nuspojavama koje se pojavljuju kao rezultat problema. Iako se često koriste jednake doze za liječenje problema, liječnik može ukoliko primijeti potrebu doze povećati ili smanjiti. U slučaju da se problemi sa crijevima ne riješe nakon provedene terapije, tada vaš liječnik može zatražiti dodatne pretrage i odrediti drugi lijek za liječenje.


Tagovi: