Kako su pojedine pasmine dobile ime

Kako su pojedine pasmine dobile ime

Kako su pojedine pasmine dobile ime prema izgledu?

Ime pasmine često je posljedica njezina izgleda. Primjerice, pasmina basset hound dobila je ime prema riječi "bas", što na francuskom jeziku znači "nizak", a upravo je to karakteristična crta ove pasmine - kratke noge i dužakasto tijelo.Slično tome, pasmina chihuahua dobila je ime po meksičkoj državi Chihuahua, gdje se smatra da je pasmina nastala. Ime pasmine pug dolazi od riječi "pugnus" što na latinskom znači šaka, a upravo su pregibi na njušci ove pasmine slični pregibima na šaci.Pasmina beagle dobila je ime po francuskoj riječi "beugler" što znači "glasno lajati", a upravo je to karakteristična crta ove veselice među psima.

Pasmina dalmatinac dobila je ime po hrvatskoj regiji Dalmaciji, no pretpostavlja se da je riječ o pomaknutom prijevodu engleske riječi "dalmatian", koja se odnosi na štucavu formu crne boje.Pasmina irski seter dobila je ime prema zemlji porijekla - Irskoj, ali i po karakterističnoj crvenkastoj boji koja podsjeća na boju irskog tla. Pasmina bernski planinski pas dobila je ime po švicarskom kantonu Bern, gdje se smatra da potječe, a karakterizira ga velika snaga i otpornost na hladnoću.Osim toga, pasmina afganistanski hrt dobila je ime po zemlji porijekla, a karakterističan je po dugoj dlaci koja podsjeća na tradicionalne afganistanske ogrtače. Pasmina buldog dobila je ime po svojoj hrabrosti i snazi - engleska riječ "bull" znači bik, a upravo se ova pasmina koristila za borbe s bikovima.Ovo su samo neke od mnogih pasmina koje su dobile ime prema svom izgledu. Ono što je zajedničko svim ovim pasminama je da se njihova karakteristika lako prepoznaje po imenu.

Kako su pojedine pasmine dobile ime prema zemljopisnom podrijetlu?

Drugi način na koji su pojedine pasmine dobile ime je prema zemljopisnom podrijetlu. Pasmine poput njemačkog ovčara, engleskog setera i francuskog buldoga dobile su ime po zemljama u kojima su se razvile.Njemački ovčar, pasmina koja je danas jedna od najpopularnijih u svijetu, dobila je ime po Njemačkoj, gdje se smatra da potječe. Ova pasmina prvotno je uzgajana kao pas za čuvanje stoke, ali se kasnije pokazala kao odličan pas za policijski rad i traženje nestalih osoba.Engleski seter, još jedna popularna pasmina, dobila je ime po Engleskoj, gdje se smatra da je nastala. Ova pasmina poznata je po svom izvrsnom njuhu i izdržljivosti, a koristi se za lov ptica.Francuski buldog, koji se danas smatra jednom od najpopularnijih pasmina u svijetu, dobiva ime po Francuskoj.

Ova pasmina prvotno je uzgajana kao pas za borbu, ali se kasnije razvila u vrlo društvenog i privrženog psa koji je odličan pratitelj.Pasmina sibirski haski dobila je ime po Sibiru, gdje se smatra da je potječe. Ova pasmina poznata je po svom izvrsnom izdržljivosti i sposobnosti da vuče teret na velikim udaljenostima.Pasmina akita inu dobila je ime po prefekturi Akita na sjeveru Japana, gdje se smatra da je potječe. Ova pasmina poznata je po svojoj ljubavi i lojalnosti prema svom vlasniku, ali i po svom izvrsnom njuhu i sposobnosti da se koristi u lovu.Ove pasmine su dobile ime prema zemljama u kojima su se razvile, a ime im je često postalo simbol za karakteristike koje ih čine posebnima. Ime pasmine često može reći mnogo o njezinoj povijesti i značaju u društvu.

Kako su pojedine pasmine dobile ime prema povijesnim događajima?

Treći način na koji su pojedine pasmine dobile ime je prema povijesnim događajima. Postoje pasmine koje su dobile ime prema slavnim povijesnim ličnostima ili događajima koji su obilježili određeno razdoblje.Pasmina labrador retriver, koja danas slovi kao jedna od najomiljenijih pasmina na svijetu, dobila je ime po otoku Newfoundlandu, gdje se smatra da je nastala. Ova pasmina prvotno je uzgajana kao pas za ribolov, a kasnije se pokazala kao odličan pratitelj i pas za rad s ljudima.Pasmina jack russell terijer dobila je ime po engleskom svećeniku Johnu Russellu, koji je bio veliki ljubitelj pasa.

On je uzgajao pse koji su bili odlični lovači na lisice, a kasnije su postali popularni i kao društveni psi.Pasmina bulterijer dobila je ime po engleskom sudcu Jamesu Hinksu, koji je uzgajao pse za borbu. On je križao pasmine buldoga s engleskim bijelim terijerom, stvarajući tako novu pasminu koja je postala popularna kao pas za kućne ljubimce.Pasmina boston terijer dobila je ime po gradu Bostonu u SAD-u, gdje se smatra da je nastala. Ova pasmina poznata je po svojoj inteligenciji i privrženosti prema vlasniku, a često se koristi za rad u policiji i kao pas za pomoć osobama s posebnim potrebama.Ove pasmine dobile su ime prema povijesnim događajima i ličnostima koji su obilježili određeno razdoblje. Ime pasmine često može ukazivati na njezinu ulogu u društvu i povijesti, a često je i simbol za njezine karakteristike koje je čine posebnom.
Tagovi: