Aricept – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aricept - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Aricept i za što se koristi?

Aricept se sastoji od aktivne tvari donepezilklorid, tvari koja pripada u skupinu lijekova koji su poznatiji kao inhibitori acetilkolinesteraze. Donepezilklorid će povećati razinu acetilkolina, tvari koja je prisutna u mozgu i povezana s funkcijom pamćenja. Lijek će se koristiti za liječenje simptoma demencije kod bolesnika kojima je dijagnosticirani blagi ili umjereni oblik Alzheimerove bolesti. Najčešći simptomi navedene bolesti su gubitak pamćenja, promjene u ponašanju, zbunjenost, teže nošenje sa svakodnevnim aktivnostima. Aricept se primjenjuje za liječenje odraslih osoba, nije pogodan za djecu ili adolescente.

Lijek se neće preporučiti osobama koje imaju alergijske reakcije na donepezilklorid, ili na derivate piperidina, kao i na druge sastojke ovoga lijeka. Upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje boluju od čira na želucu ili čira na dvanaesniku, osobe koje pate od napadaja ili konvulzija, osoba koje imaju srčane tegobe ili srčane poremećaje, osobe koje imaju snižene razine magnezija i kalija u krvi, osobe koje pate od astme ili drugih plućnih bolesti, osobe koje imaju problema s jetrom ili boluju od hepatitisa, osobe koje imaju problema s mokrenjem, osobe koje pate od blagih oboljenja bubrega.

Aricept primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se neće primjenjivati u liječenju djece i adolescenata. Da li se Aricept može koristiti uz druge lijekove? Dužni ste obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika ako koristite dodatne lijekove za druga zdravstvena stanja. Djelovanje lijeka može biti smanjeno ili povećano ukoliko koristite: Lijekove za poremećaje srčanog ritma, lijekove za mentalne bolesti, lijekove za psihozu, lijekove za bakterijske ili gljivične infekcije, lijekove za bolove ili artritis, druge lijekove za liječenje Alzheimerove bolesti, lijekove za liječenje epilepsije, lijekovi za liječenje bolesti srca, lijekove za opuštanje mišića, lijekove koji su dostupni bez recepta.

Posebna primjena lijeka vrijedi za osobe koje imaju oštećenu bubrežnu ili jetrenu funkciju. Kako uzimati Aricept? Lijek se najčešće uzima prema uputama liječnika. Možete se dodatno posavjetovati s ljekarnikom. Uobičajena terapija će sastojati od 5 mg dnevno (jedna tableta) navečer prije spavanja. Nakon mjesec dana primjene, liječnik može povećati dozu na 10 mg. Jačina tablete se određuje prema duljini uzimanja lijeka. U slučaju neuobičajenih snova, noćnih mora ili poteškoća prilikom spavanja - lijek se može uzimati i ujutro. Tableta će se progutati uz čašu vode prije spavanja ili nakon buđenja. Važno je slijediti upute liječnika kako ne bi došlo do predoziranja ili zaborava na terapiju.

Aricept iskustva i liječenje

Osobe koje uzimaju navedeni lijek svjesniji su sebe i svoje okoline, što znači da su iskustva dobra. Da li postoje moguće nuspojave? Nuspojave su moguće kod primjene bilo kojeg lijeka. Bolesnici su prijavili sljedeće nuspojave: Proljev, mučnina, glavobolja, grčevi u mišićima, umor, prehlada, gubitak apetita, halucinacije, poteškoće sa snom, uznemirenost, agresivnije ponašanje, nesvjestica, omaglice, povraćanje, osip, svrbež, rijetko mokrenje, bolovi, sklonost padovima. Ostale moguće nuspojave navedene su na uputi o lijeku.

Aricept se dobiva na liječnički recept uz kojeg će se podići u ljekarni. Cijena za pakiranje od 28 tableta x 5 mg iznosi 13,73€ uz doplatu od 10,98€. Kako će se čuvati Aricept? Nakon preuzimanja i korištenja, lijek će se čuvati u svome izvornom pakiranju, dalje od djece. Lijek se ne smije koristit nakon što istekne rok njegove valjanosti. Ako lijeku istekne rok valjanosti ili ako prekinete terapiju, tablete je potrebno baciti prema uputama ljekarnika. Lijekove koje ne koristite najbolje je dovesti u ljekarnu gdje će oni biti zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.


Tagovi: