Tresiba – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tresiba - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Tresiba i za što se koristi?

Tresiba se opisuje kao dugodjelujući bazalni inzulin. Lijek se koristi za liječenje šećerne bolesti kod odraslih, adolescenata i djece koja su starija od jedne godine. Navedeni lijek pomaže tijelu da snizi razinu šećera u krvi. Lijek se koristi jednom dnevno prema uputama liječnika. Ukoliko se pacijent ne može pridržavati reda doziranja, liječnik može propisati drugačije vrijeme doziranja. Tresiba se može koristiti uz druge brzodjelujuće inzulinske lijekove koji se primjenjuju uz obrok. Ukoliko osoba pati od šećerne bolesti tipa 2, tada se lijek može primjenjivati u kombinaciji s tabletama koje se koriste za šećernu bolest, ili uz injekcije.

Ukoliko osoba pati od šećerne bolesti tipa 1, tada se navedeni lijek primjenjuje uz brzodjelujuće inzulinske lijekove. Ovaj lijek nije primjeren za osobe koje imaju alergiju ili moguće alergijske reakcije na bazalni inzulin. Posebna upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje pate od niske razine šećera u krvi, osobe koje pate od visoke razine šećera u krvi, osobe koje prijelaze s jednih inzulinskih lijekova na druge, osobe koje uzimaju pioglitazon uz inzulin, osobe koje pate od poremećaja u vidnom polju, osobe koje striktno koriste inzulin.

Tresiba primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se može primjenjivati za liječenje adolescenata i djece koja su starija od jedne godine. Da li se Tresiba može koristiti uz druge lijekove? Da. Prije nego vam liječnik propiše navedeni lijek, dužni ste ga obavijestiti o svojim sadašnjim terapijama - neovisno o tome da li su one stalne ili povremene. Određeni lijekovi mogu promijeniti svoje djelovanje, što može dovesti do hipoglikemije ili hiperglikemije. Osobama koje koriste lijekove za šećer preporučuje se da ne piju alkohol. Alkohol može promijeniti potrebu za inzulinom, može naglo porasti ili naglo opasti. Kako se primjenjuje Tresiba? Uz lijek, liječnik će vam propisati i način primjene.

Ljekarnik vas također može uputiti u pravilno korištenje lijeka. Liječnik i vi zajedno odlučujete o tome kolika doza lijeka vam je potrebna. Prije propisanog recepta liječnik provjerava razinu šećera u krvi. Kada uzimati lijek? Lijek će se primjenjivati jednom dnevno, svaki dan u isto vrijeme. Važno je da se doze uzimaju u razmaku od 8 sati. Liječnik također može savjetovati i promjenu u prehrani kako bi lijek bio što djelotvorniji. Prvu dozu zaprimate u liječničkoj ambulanti gdje će vam liječnik ili sestra pokazati pravilnu primjenu. Lijek se primjenjuje uz pomoć injekcije. Najbolja mjesta za ubod su prednja strana bedara, područje na trbuhu, nadlaktica. Injekcija ne smije ući u venu ili mišić. Preporučuje da se da se svaki dan mijenja mjesto injiciranja kako ne bi došlo do stvaranja kvržica na koži.

Tresiba iskustva i liječenje

Bolesnici koji primjenjuju navedeni lijek navode kako je on djelotvoran i kako uspješno snižava razinu šećera u krvi. Iskustva su pozitivna, neovisno o tome da li se lijek koristi kao samostalna ili dodatna terapija. Da li Tresiba uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, no one se ne pokazuju kod svake osobe. Moguća je pojava hipoglikemije kod inzulinskog liječenja. Smanjenje razine šećera u krvi može dovesti do oštećenja mozga i smrti. U slučaju da primijetite sljedeće nuspojave prekinite s uzimanjem lijeka i zatražite medicinsku pomoć: Ubrzani otkucaji srca i omaglica, poteškoće prilikom disanja, povraćanje, osjećaj slabosti, povećano znojenje - Ovo su znakovi ozbiljne alergijske reakcije na lijek.

Česte nuspojave mogu biti: Na mjestu injiciranja lijeka mogu se pojaviti reakcije - Bol, crvenilo kože, svrbež, oticanje, koprivnjača. Reakcije će se povući svakodnevnom primjenom lijeka. Tresiba će se dobiti na liječnički recept uz kojeg se lijek podiže u ljekarni. Cijena za otopinu za injekciju 5 x 3 ml (100 u/ml) iznosi 54,35€ uz doplatu od 18,59€. Kako će se čuvati lijek? Prije nego se koristi, injekcija će se čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 - 8 stupnjeva. Nakon otvaranja, lijek se ne vraća u hladnjak već se nosi uz sebe i čuva na temperaturi do 25 stupnjeva.


Tagovi: