Aljasci ili Aljaski?

Aljasci ili Aljaski?

Aljaska je najveća američka država po površini i nalazi se na sjeverozapadu Sjedinjenih Država. Ova prekrasna zemlja bogata je prirodnim ljepotama i divljom faunom koja privlači turiste iz cijelog svijeta. Međutim, mnogi se pitaju kako se pravilno piše – Aljasci ili Aljaski.U dativu i lokativu, oba oblika su ispravna: Aljasci i Aljaski.

To je u skladu s pravilima sklanjanja zemljopisnih imena koja završavaju na -ska. Slično kao i Aljaska, i druga zemljopisna imena koja završavaju na -ska sklanjaju se kao imenice u dativu i lokativu. Primjerice, Gradiški i Gradišci, Sutjeski i Sutjesci.Iako Hrvatski jezični portal navodi samo oblik Aljaski u dativu i lokativu, oba oblika su prihvaćena i ispravna.

Važno je napomenuti da se kao pridjev od imenice Aljaska koristi oblik aljaski, a ne aljaški. Dakle, točno je reći aljaski malamut.Aljaska je doista jedinstvena i nevjerojatna zemlja, prepuna divljih životinja, nacionalnih parkova i fenomenalnih prirodnih ljepota. Ovo područje je dom velikom broju vrsta ptica, medvjeda, vukova, losova i drugih divljih životinja.

Nacionalni park Denali je najveći u Sjedinjenim Državama i obuhvaća nevjerojatan krajolik s vrhovima planina, ledenjacima i tundrom.Također, Aljaska je poznata po izvrsnom ribolovu, posebno lososu, što je važna gospodarska grana u ovoj državi. Zimi, ovdje se može uživati u zimskim sportovima poput skijanja, sanjkanja i vožnje motornog saonica.Ukratko, Aljaska je fascinantna zemlja koja oduzima dah svojom prirodnom ljepotom i bogatom divljinom. Bez obzira koristite li oblik Aljasci ili Aljaski, ovo predivno područje sigurno će vas oduševiti svojim jedinstvenim karakterom i nevjerojatnom prirodom.