Antivirus ili anti virus?

Antivirus ili anti virus?

Različiti stručnjaci iz područja informatike i jezične struke imaju različita mišljenja o pravilnom pisanju riječi "antivirus" ili "anti virus". Međutim, postoji opća suglasnost da se pravilno piše sastavljeno – antivirus.Antivirus je specijalizirani softver koji se koristi za zaštitu računala od virusa, zlonamjernog softvera i drugih prijetnji. Ovaj softver analizira sve datoteke i programe na računalu kako bi pronašao i uklonio potencijalne prijetnje.

Antivirusni programi obično uključuju zaštitu od spamova, phishinga i drugih vrsta napada putem interneta.Naziv antivirus potječe od engleskog jezika, a prefiks "anti" znači "protiv". Neki stručnjaci tvrde da se riječ "antivirus" sastoji od dva zasebna dijela – "anti" i "virus". U tom slučaju, pravilno bi bilo pisati riječ rastavljeno – anti virus.

Međutim, većina stručnjaka se slaže da se riječ piše sastavljeno – antivirus.U hrvatskom jeziku postoje pravila za sastavljeno i rastavljeno pisanje riječi. U slučaju riječi "antivirus", prefiks "anti" nije samostalna riječ već prefiksoid, odnosno dio riječi koji ima značenje samo u kombinaciji s drugim dijelovima riječi. Stoga se riječ "antivirus" piše sastavljeno.Ukratko, riječ "antivirus" se pravilno piše sastavljeno.

Ovaj softver je neophodan za zaštitu računala od različitih prijetnji putem interneta. Bez antivirusnog programa, računalo je izloženo opasnosti od virusa, zlonamjernog softvera i drugih prijetnji koje mogu ugroziti vašu privatnost i sigurnost. Stoga je važno uvijek držati antivirusni program ažuriranim i uključenim kako bi se osigurala najbolja moguća zaštita.