Astma ili asma?

Astma ili asma?

Astma je bolest dišnih putova koja se očituje napadima otežanog disanja uzrokovanim bronhospazmom. Mnoge osobe diljem svijeta pate od astme, a neki se čak i bore s ozbiljnim posljedicama te bolesti.

Riječ astma potječe iz grčkog jezika i znači "dahtanje" ili "kratko disanje". U hrvatskom jeziku, riječ astma označava bolest koja se očituje napadima otežanog disanja, a osobe koje boluju od astme nazivaju se astmatičari ili astmatičarke.Iako se u hrvatskom jeziku može pronaći način pisanja "asma", pravilno je pisati "astma". Ova suglasnička skupina može biti teška za izgovoriti mnogim govornicima hrvatskog jezika, ali u pisanju ne dolazi do gubljenja suglasnika.

Primjeri primjene riječi astma u rečenicama su: "Moja baka ima astmu i zato mora posebno paziti u vrijeme kad su raširene dišne bolesti i viroze" ili "Astma mu je stvarala velike poteškoće i smatrao ju je velikim problemom".Astma je kronična bolest koja se može kontrolirati uz pravilno liječenje i upravljanje. Liječenje astme može uključivati lijekove koji šire dišne putove, kao i lijekove koji smanjuju upalu.

Osim toga, važno je izbjegavati okidače koji mogu izazvati napad astme, kao što su dim cigarete, kućna prašina ili pelud. Osobe koje pate od astme također bi trebale redovito vježbati, držati zdravu težinu i slijediti zdravu prehranu kako bi smanjile rizik od napada astme.U zaključku, astma je ozbiljna bolest koja može uzrokovati značajne poteškoće u disanju. Pravilno pisanje riječi astma je važno kako bi se izbjegle pogreške u komunikaciji. Osobe koje pate od astme trebaju se obratiti svom liječniku za pravilno liječenje i upravljanje bolešću.