Ateljer ili atelijer?

Ateljer ili atelijer?

Ateljer ili atelijer – ova dvojba mnoge govornike hrvatskog jezika muči. Međutim, postoji pravilo koje govori o tome kako se pišu glasovne skupine /ije/ i /je/.

Ako je izgovor sloga dug, onda se pravilno piše /ije/, kao što su primjeri bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i drugi. Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao što su primjeri čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i drugi.Iako pravila vrijede za većinu riječi, postoje iznimke. Na primjer, riječ "rječnik" se piše s glasovnom skupinom /je/ unatoč činjenici da se većina stanovnika izgovara dugo.

Također postoje riječi kod kojih se govori i dugo i kratko, a pišu se s glasovnom skupinom /je/, kao što su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Kada je riječ o imenici muškog roda kojom se označava radionica u kojoj se obavlja umjetnički rad, naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše atelijer, atelijera, atelijeru...

Također je ispravan i oblik atelje.Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ su česte u hrvatskom jeziku. Međutim, važno je pridržavati se pravila kako bi se izbjegle greške u pisanju. U primjerima koje smo naveli, pravilno je pisati atelijer ili atelje, ovisno o kontekstu u kojem se riječ koristi. Stoga, ako se želite izraziti ispravno, trebali biste pažljivo razmotriti koju glasovnu skupinu koristiti pri pisanju riječi.