Atletičar ili atletićar?

Atletičar ili atletićar?

U hrvatskom jeziku česta su pitanja vezana uz pravilno pisanje riječi koje se razlikuju samo po jednom glasu. Jedna od takvih riječi je atletičar ili atletićar. Također, često se postavlja pitanje koja je točna pravopisna norma koja bi se trebala primijeniti u ovom slučaju.Atletičar je imenica muškog roda kojom se označava osoba koja se bavi atletikom.

Riječ dolazi od grčke riječi athlos, što znači natjecanje ili borba. Atletičar je osoba koja trenira i natječe se u različitim atletskim disciplinama, poput trčanja, skakanja, bacanja, hodanja i višeboja.Razlika između atletičara i atletićara je u glasovima /č/ i /ć/. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati atletičar, atletičara, atletičaru… Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom na prvom slogu.

Ovo pravilo primjenjuje se za sve riječi koje se sastoje od slogova -tičar/-tičarka.Iako se često pojavljuje pisanje s glasom /ć/, to je zapravo pogrešno. Glavni razlog za ovu pogrešku je utjecaj drugih slavenskih jezika koji imaju glas /ć/ u svojim abecedama. Međutim, u hrvatskom standardnom jeziku nema glasa /ć/.

Zato se mora paziti da se ne miješaju slični glasovi /č/ i /ć/ kada se pišu riječi.Ukratko, pravilno je pisati atletičar umjesto atletićar. Iako se često pojavljuje ova druga varijanta, ona nije ispravna prema hrvatskom standardnom jeziku. Važno je paziti na pravilno pisanje riječi kako bi se izbjegle greške i olakšalo razumijevanje teksta. Stoga, kada se piše o osobi koja se bavi atletikom, pravilno je koristiti riječ atletičar.