Autobiografija ili auto biografija?

Autobiografija ili auto biografija?

Autobiografija je književni žanr koji je nastao od sastavljanja riječi auto i biografija. Auto dolazi od grčkog autôs što znači sam, jedini, dok biografija označava opis života i djela neke osobe. Dakle, autobiografija predstavlja tekst u kojem autor sam opisuje svoj život, od rođenja pa sve do trenutka pisanja.Ovo je zanimljiv žanr koji nam omogućava da bolje upoznamo neku osobu, njene stavove, životne izazove i promišljanja.

Pisanje autobiografije nije jednostavno, jer autor mora biti iskren prema sebi i svojim čitateljima. U ovom žanru nema mjesta za laži i preuveličavanja, već se sve mora bazirati na činjenicama.Autobiografiju mogu pisati svi koji su proživjeli dovoljno životnih iskustava i imaju želju da ih podijele sa drugima. To mogu biti poznate osobe, ali i obični ljudi koji su prošli kroz zanimljive situacije i žele da ih ostave u naslijeđe.

U svakom slučaju, pisanje autobiografije je proces koji zahtijeva mnogo vremena i truda, ali može biti vrlo ispunjavajući.Kada je u pitanju pravilno pisanje riječi autobiografija, treba imati na umu da se uvijek piše sastavljeno. To znači da se prefiksoid auto uvijek piše zajedno sa drugim dijelom riječi. Nema razloga da se piše auto biografija, jer bi to bilo pogrešno.

Dakle, pravilno je pisati autobografija, kao što pišemo i druga slična složenice, poput autoironija, autocenzura i autoanaliza.Ukratko, autobiografija predstavlja književni žanr u kojem autor opisuje svoj život, a riječ se uvijek piše sastavljeno. Pisanje autobiografije može biti vrlo zanimljivo i korisno, jer nam omogućava da bolje upoznamo neku osobu i njene životne izazove. Stoga, ako imate zanimljivu životnu priču koju želite podijeliti s drugima, razmislite o pisanju autobiografije.