Azerbejdžan ili Azerbajdžan?

Azerbejdžan ili Azerbajdžan?

Azerbajdžan je zemlja u jugozapadnoj Aziji, koja se graniči s Rusijom, Gruzijom, Armenijom, Iranom i Turskom. Ova zemlja ima bogatu kulturnu baštinu koja seže u daleku prošlost. Njihova kuhinja, muzika i plesovi privlače turiste iz cijelog svijeta. Azerbajdžan je također poznat po svojoj naftnoj industriji, koja je jedna od najvećih u svijetu.Iako postoji dvojba oko toga kako se piše ime ove države na hrvatskom jeziku, preporučuje se korištenje naziva Azerbajdžan, što je bliže originalnom nazivu na azerskom jeziku.

Stanovnici ove zemlje nazivaju se Azerbajdžanci, a njihov jezik je azerbajdžanski.Azerbajdžan ima vrlo zanimljivu povijest, koja seže u neolitsko doba. Ova zemlja bila je dio različitih carstava, uključujući Perzijsko Carstvo, Rimsko Carstvo i Osmanlijsko Carstvo. Nakon Prvog svjetskog rata, Azerbajdžan postao je nezavisna republika, ali je ubrzo nakon toga postao dio Sovjetskog Saveza. Tek nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Azerbajdžan je postao neovisna država.Azerbajdžan je poznat po svojim prirodnim ljepotama, uključujući planinske vrhove, rijeke i jezera.

Najpoznatiji nacionalni park ove zemlje je Gobustan, koji je stanište mnogih rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Ovaj park također sadrži brojne arheološke nalaze i stijene s drevnim crtežima.Azerbajdžan je također poznat po svojim gradovima, među kojima je glavni grad Baku. Baku je grad koji spaja modernu arhitekturu s tradicionalnom kulturom. Grad je poznat po svojim prekrasnim parkovima, muzejima i kulturnim znamenitostima.

Također je poznat po svojim luksuznim hotelima i restoranima koji služe tradicionalnu azerbajdžansku hranu.Uz sve ove zanimljivosti, Azerbajdžan je također poznat po svojoj naftnoj industriji. Ova zemlja ima velike zalihe nafte, što je dovelo do velikog ekonomskog rasta. Međutim, to je također dovelo do niza ekoloških problema. Azerbajdžan se bori s problemima poput onečišćenja voda i zraka, a vlada je poduzela niz mjera kako bi smanjila ove probleme.U zaključku, Azerbajdžan je zemlja s bogatom kulturnom baštinom, prekrasnom prirodom i zanimljivom poviješću. Bez obzira na to kako se piše njihovo ime na hrvatskom jeziku, ovo je mjesto koje vrijedi posjetiti. Također je važno upoznati se s ekološkim problemima s kojima se suočava ova zemlja, kako bismo mogli djelovati i pomoći u njihovom rješavanju.