Bakteriologija ili bakterijologija?

Bakteriologija ili bakterijologija?

Ovo pitanje muči mnoge ljude koji se bave proučavanjem mikroorganizama. Međutim, pravilno se piše bakteriologija, što potvrđuje i standardni hrvatski jezik.Bakteriologija je grana biologije koja se bavi proučavanjem bakterija i drugih mikroorganizama.

Bakterije su jednoćelijski organizmi koji se mogu naći u gotovo svim ekosustavima na Zemlji, od tla do mora i slatkih voda. Njihova uloga u prirodi je vrlo važna, ali mogu biti i uzročnici bolesti kod ljudi, životinja i biljaka.Proučavanje bakterija započelo je tek u 19. stoljeću, a otac moderne bakteriologije smatra se Louis Pasteur, francuski kemičar i mikrobiolog.

On je razvio metodu pasterizacije koja se koristi za uništavanje mikroorganizama u hrani, a također je proučavao klice uzročnike mnogih bolesti, poput kolere i antraksa.Bakteriologija se danas primjenjuje u mnogim područjima, poput medicine, prehrambene industrije, poljoprivrede, veterine i mnogih drugih. Bakteriologija se bavi proučavanjem strukture, funkcije, ekologije, fiziologije, genetike i evolucije bakterija.Bakteriologija je vrlo važna za razumijevanje funkcioniranja prirodnih ekosustava, ali i za razvoj novih tehnologija.

Primjerice, bakterije se koriste u proizvodnji hrane i pića, proizvodnji lijekova, u proizvodnji biogoriva te u razvoju novih metoda za borbu protiv bolesti.Uz proučavanje bakterija, bakteriologija se bavi i drugim mikroorganizmima, poput gljivica, algi, virusa i protozoa. Bakteriolozi koriste razne metode i alate kako bi proučavali ove organizme, poput mikroskopa, kulture bakterija, PCR metode, sekvenciranja genoma i mnogih drugih.Bakteriologija je vrlo važna za razumijevanje života na Zemlji, ali i za borbu protiv bolesti koje uzrokuju bakterije. Zato je važno pravilno pisati ovu riječ, a pravilno je bakteriologija.