Besadržajan ili bezsadržajan?

Besadržajan ili bezsadržajan?

Pridjev besadržajan ima svoj korijen u dvama dijelovima: bez i sadržajan. Ovaj pridjev upućuje na nešto što je prazno ili bezvrijedno. Riječ besadržajan nastala je iz dvije glasovne promjene.

Zvučni glas z nalazi se ispred bezvučnog glasa s, što uzrokuje da zvučni glas prelazi u svoj bezvučni parnjak s. Tada nastaje oblik bessadržajan koji dalje prolazi kroz promjenu ispadanja ili gubljenja suglasnika, što konačno dovodi do oblika besadržajan. Prilog koji prati ovaj pridjev glasi besadržajno, dok se imenica koja označava stanje bez sadržaja zove besadržajnost.

Važno je napomenuti da je pravilno pisati besadržajan, a ne bezsadržajan kako se često pogrešno piše.Ovaj pridjev se može primijeniti u mnogim kontekstima, poput umjetnosti, književnosti, glazbi, filmu i drugim područjima. Na primjer, kada se govori o nekom umjetničkom djelu koje nedostaje emocija ili dubine, možemo reći da je besadržajno.

Također, kada se govori o govoru koji nema nikakvu suštinsku vrijednost ili sadržaj, možemo ga nazvati besadržajnim govorom.Ukratko, besadržajan označava nešto što nedostaje sadržaja ili vrijednosti. Iako se često pogrešno piše bezsadržajan, pravilan oblik je besadržajan. Ovaj pridjev se može koristiti da opisuje mnoge stvari koje nedostaju sadržaj, poput umjetničkih djela ili govora.