Beskamatni ili bezkamatni?

Beskamatni ili bezkamatni?

Kada razmišljamo o pozajmici novca ili uzimanju kredita, jedna od prvih stvari koje nas brinu su kamate koje moramo plaćati na pozajmljena sredstva. Međutim, postoji i opcija beskamatne pozajmice ili kredita. Ali kako se zapravo piše - beskamatni ili bezkamatni?Pravopis stručnjaci jednoglasno tvrde da se pravilno piše beskamatni.

Ovaj pridjev nastao je tvorbom od prefiksa bez i kamatnog, koji označava da se ne plaća kamata. Međutim, kada se zvučni glas z našao ispred bezvučnog glasa k, promijenio se u svoj bezvučni parnjak s. Ova promjena naziva se jednačenje suglasnika po zvučnosti.

Dakle, beskamatni je pravilno napisano, a ne bezkamatni.Beskamatni kredit ili zajam su opcije koje nude određene financijske institucije. To znači da se na pozajmljeni novac ne plaćaju kamate, ali se obično plaća naknada za obradu i administriranje kredita. Beskamatne pozajmice su obično kratkoročne i namijenjene su ljudima koji trebaju manju količinu novca za kratkoročne potrebe.

Ove pozajmice su često vezane uz kreditne kartice, a uvjeti i naknade mogu varirati između različitih institucija.Beskamatne opcije mogu biti korisne za ljude koji imaju potrebu za kratkoročnim financijskim rješenjima i koji ne žele platiti visoke kamate na pozajmljena sredstva. Međutim, važno je pažljivo pregledati uvjete ugovora i razumjeti sve naknade i troškove prije nego što se odlučite za ovu opciju. Također, važno je ispunjavati sve obveze plaćanja u dogovorenom roku kako ne biste imali dodatnih troškova ili negativan utjecaj na svoj kreditni rejting.Ukratko, pravilno je pisati beskamatni, a ne bezkamatni. Beskamatne opcije pozajmica mogu biti korisne za kratkoročne financijske potrebe, ali važno je pažljivo razmotriti sve uvjete i naknade prije donošenja odluke.