Bezgrješan ili bezgriješan?

Bezgrješan ili bezgriješan?

Ovo je pitanje koje mnoge ljude muči kada se susretnu s ovom riječi u hrvatskom jeziku. Iako se čini da je razlika u pisanju samo jedan glas, to je dovoljno da izazove dvojbu.

Ipak, pravilno se piše bezgrješan, a naglašen je kratkouzlaznim naglaskom.Riječ bezgrješan označava osobu, stvar ili situaciju koja je potpuno bez grijeha, tj. savršeno čista i neokaljana. To je pridjev koji se najčešće koristi u religioznom kontekstu, opisujući svetost i čistoću božanskog bića.

Međutim, može se koristiti i u drugim kontekstima, kao što su moralni, etički ili filozofski.U hrvatskom jeziku, glasovne skupine /ije/ i /je/ mogu izazvati dvojbu u pisanju, posebno kod stranih riječi ili rijetkih pridjeva. Međutim, u slučaju bezgrješan, pravilno je pisati upravo tako, bez "i" između "g" i "r".

Ova riječ ima korijen "grijeh", koji se u drugim oblicima pravilno piše s "i", kao što su grijeh, grijehom, grijesima.Stoga, ako se ikada nađete u situaciji da pišete riječ bezgrješan, ne morate se više pitati kako se točno piše. Pravilno je bezgrješan, bez obzira na to koliko vam se može činiti neobično ili netočno. Uostalom, upravo je jedna od ljepota hrvatskog jezika u različitim glasovnim skupinama koje mogu dodati poseban zvuk i ritam riječima. Pa, sljedeći put kada se nađete u dvojbi, sjetite se samo da je pravilno bezgrješan!.