Bezočnik ili bezoćnik?

Bezočnik ili bezoćnik?

Ovo pitanje može izazvati dvojbe kod mnogih govornika hrvatskog jezika. Međutim, pravilno se piše bezočnik.

Ova riječ je muškog roda i označava osobu koja je bezobrazna, bezobzirna, bestidna, odnosno, osoba koja nema srama u svom ponašanju.Pisanje riječi s glasovima /č/ i /ć/ može biti zbunjujuće jer u našem jeziku postoje brojne riječi koje se pišu različito zbog razlike u njihovom naglasku. Kada je u pitanju riječ bezočnik, ona je naglašena kratkouzlaznim naglaskom, što znači da se glas /č/ piše bez kvačice, odnosno, pravilno je pisati bezočnik, bezočnika, bezočniku i tako dalje.Bezočnost je karakteristika koja se rijetko pripisuje pozitivnim ljudskim osobinama.

Osobe koje se ponašaju bezočno često ne mare za druge ljude, ne poštuju njihova prava i osjećaje te se ne obaziru na posljedice svog ponašanja. Takve osobe često imaju nisko samopoštovanje te se ponašaju bezočno kako bi dokazale svoju vrijednost ili kako bi se osjećale moćnije.Bezočnost može biti izražena na različite načine, npr.

kroz neprimjereno ponašanje u javnosti, ugrožavanje sigurnosti drugih ljudi, objavljivanje neprimjerenog sadržaja na društvenim mrežama i sl. Stoga je važno odgajati djecu i mlade ljude da se ponašaju s poštovanjem prema drugima te da se osjećaju ugodno u vlastitoj koži, bez potrebe da se dokazuju kroz neprimjereno ponašanje.Ukratko, riječ bezočnik piše se bez kvačice na č i označava osobu koja se ponaša bezočno, odnosno, bezobrazno i bestidno. Nije poželjno ponašati se na taj način jer se na taj način ugrožava odnos s drugim ljudima i šteti vlastitom ugledu. Stoga je važno razvijati pozitivne ljudske osobine te se ponašati prema drugima s poštovanjem i razumijevanjem.