Bezveze ili bez veze?

Bezveze ili bez veze?

Pitanje je koje se često postavlja u hrvatskom jeziku, a odgovor nije jednoznačan. Radi se o izrazu koji se sastoji od prijedloga bez i imenice veza, a označava nešto što nije potrebno, glupost ili nešto loše.

No, kako se piše – sastavljeno ili odvojeno?Pravopisi donekle zanemaruju ovaj izraz te nema previše govora o tome, osim na jednom mjestu s odvojenim pisanjem – bez veze. Međutim, onaj oblik koji se češće koristi u svakodnevnom govoru je jedna riječ – bezveze.U razgovornom stilu, bezveze se koristi u značenju nečeg lošeg, nepotrebnog, a frazu bez veze može se pisati na oba načina.

Autor ovog članka preferira sastavljeni oblik – bezveze.S druge strane, kod imenice bezveznjak i pridjeva bezvezan, pravilno se piše sastavljeno.

U zaključku, nema jednoznačnog odgovora na pitanje kako se piše – bezveze ili bez veze. Sve ovisi o kontekstu i stilu govora. U svakodnevnom govoru, bezveze se koristi u sastavljenom obliku, dok se kod imenice i pridjeva preferira sastavljeni oblik. U znanstvenim radovima, ovaj izraz se izbjegava.