Bezvrijedan ili bez vrijedan?

Bezvrijedan ili bez vrijedan?

Ovo je pitanje s kojim se mnogi susreću, kada pišu ili govore na hrvatskom jeziku. Kako je riječ o pridjevu koji se sastoji od prijedloga bez i pridjeva vrijedan, pravilno se piše sastavljeno: bezvrijedan.

To znači da se u svim oblicima pridjeva koristi spojnica, a ne razmak između riječi.Bezvrijedan pridjev je koji se koristi kada opisujemo nešto što nema vrijednost, što je beskorisno ili nevažno. Primjeri uporabe ovog pridjeva su brojni: "Ova slika je bezvrijedna", "Te knjige su bezvrijedne", "Ovaj sat je bezvrijedan", "Taj posao je bezvrijedan".No, vrijednost neke stvari nije uvijek mjerljiva novcem ili materijalnim dobrima. Često se govori o vrijednosti iskustava, odnosa, prijateljstva, ljubavi...

U tim slučajevima vrijednost se ne može izraziti novcem, ali je ipak prisutna. Stoga, kada govorimo o nečemu što je izvan materijalne vrijednosti, ne koristimo pridjev bezvrijedan, već ga zamjenjujemo drugim pridjevima, primjerice: dragocjen, neprocjenjiv, neprocijenjiv, neprocjenljiv, vrijedan, nezamjenjiv.U svakodnevnom govoru često se događa da se nepravilno koristi pridjev bezvrijedan, pa često čujemo izraze poput "bez vrijedan".

Iako ovaj izraz nije ispravan, razumljivo je što se želi reći. No, ukoliko želimo pisati ili govoriti ispravno, važno je koristiti pravilno napisan oblik pridjeva bezvrijedan.U svakom slučaju, vrijedno je paziti na pravilno korištenje jezika i potruditi se pisati i govoriti ispravno. Na taj način doprinosimo kvaliteti jezika, a također se izražavamo jasnije i preciznije. Bezvrijedan ili bez vrijedan, važno je znati razliku i koristiti pravilno napisani oblik.