Bijedan ili bjedan?

Bijedan ili bjedan?

U hrvatskom jeziku postoji dvojba oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/, što predstavlja poteškoću za neke govornike. U pravilu se piše /ije/ za dugi izgovor sloga, kao kod riječi bijel, cvijet, mlijeko, rijeka i druge.

S druge strane, piše se skupina /je/ za kratak izgovor sloga, kao kod riječi čovjek, medvjed, vjera i druge. Ipak, postoje iznimke poput rječnika, bljeska, cvjetnjaka i snježnog, koji se pišu s glasovnom skupinom /je/, iako ih neki govornici izgovaraju dugim slogom. Također, razlika u pisanju skupine /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju riječi, kao kod primjera slijedeći i sljedeći.

Pridjev bijedan, koji je nastao od imenice bijeda, pravilno se piše s glasovnom skupinom /ije/, budući da je slog dug. Također, pravilno je bijedna, bijednu, bijednom, bijednim i bijedne.

U komparativu je pravilno bjedniji, a u superlativu najbjedniji.Primjeri u kojima se koristi pridjev bijedan su: "Ti si bijedan čovjek i tvoje uvrede me ne dotiču", "Bijedan i nesretan bio sam dok te nisam upoznao onog dana na tržnici", "Nije to bijedna žena koja je tražila nešto robice svoje dijete" i "Kakvo je to bijedno čeljade koje u ovo doba noći čeka za koricu kruha".U zaključku, pravilno se piše pridjev bijedan, kao i imenice bijeda, bijednik i bijednica. Važno je obratiti pažnju na izgovor slogova te pravilno napisati glasovne skupine /ije/ i /je/.