Bijeg ili bjeg?

Bijeg ili bjeg?

Ovo je pitanje koje mnogi govornici hrvatskog jezika postavljaju kada se susretnu s ovom riječi. Postoje određena pravila koja se primjenjuju na pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/, ali postoje i brojne iznimke. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše ako je izgovor sloga kratak.

Međutim, postoje i riječi koje se izgovaraju i kratko i dugoo, a pišu se s glasovnom skupinom /je/.Imenica bijeg dolazi od praslavenske riječi běgъ, te se staroslavenski jat odražava u dugom slogu: bijeg. Imenica bijeg se u jednini pravilno piše: bijeg, bijega, bijegom, bijegu. Međutim, u množini slog ije se pokraćuje u je: bjegovi, bjegova, bjegovima.

Dakle, konačni odgovor je da je pravilno pisati bijeg.Primjeri upotrebe ove riječi su različiti. Može se koristiti u kontekstu planiranja bijega iz zatvora ili u situaciji kada netko pobjegne nakon što ugleda vlasnika kuće. Također, može se spomenuti i roman Bijeg Milutina Cihlara Nehajeva.

Bez obzira na kontekst, pravilno je pisati bijeg.U zaključku, važno je upamtiti da postoje određena pravila za pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/, ali i brojne iznimke. Kada je riječ o imenici bijeg, pravilno se piše bijeg u jednini, dok se u množini piše bjegovi. Stoga, ako se nađete u situaciji da se pitate kako se piše ova riječ, sada znate odgovor.