Bijesomučan ili bjesomučan?

Bijesomučan ili bjesomučan?

Bjesomučan je pridjev koji se koristi za opisivanje osobe koja je iznimno ljuta i željna dokazivanja. Ova riječ često izaziva dvojbe u pisanju, jer se ne zna treba li je pisati s glasovnom skupinom /ije/ ili /je/. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati bjesomučan, s kratkosilaznim naglaskom.Bjesomučnost je emocija koja može biti vrlo destruktivna, ne samo za osobu koja je ljuta, već i za ljude oko nje.

Osoba koja je bjesomučna često se ponaša na način koji nije prihvatljiv u društvenim situacijama, te može nanijeti štetu sebi i svojoj okolini. Stoga je važno naučiti kontrolirati ovu emociju i naći načine kako se nositi s njom.Postoji mnogo načina kako se može kontrolirati bijes, a jedan od najučinkovitijih je duboko disanje. Kada osjetite da vas počinje hvatati bijes, pokušajte se usredotočiti na svoje disanje, duboko udahnite i polagano izdahnite.

Ovo će vam pomoći smiriti se i bolje razmisliti o situaciji.Također je važno naučiti izražavati svoje osjećaje na adekvatan način. Kada smo ljuti, često smo skloni izgovarati stvari koje kasnije žalimo. Umjesto toga, pokušajte izraziti svoje osjećaje na miran način, pokušavajući razumjeti i druge strane u situaciji.Kako bismo izbjegli postati bjesomučni, važno je i učiti kako se nositi sa stresom i teškim situacijama.

Vježbanje meditacije, joge ili drugih tehnika opuštanja može biti vrlo korisno u smanjivanju stresa i sprečavanju razvoja bijesa.U konačnici, važno je shvatiti da je bijes normalna emocija koju svi osjećamo. Međutim, kako bismo bili sretni i uspješni u životu, važno je naučiti kako kontrolirati ovu emociju i nositi se s njom na zdrav način. Učenje kako kontrolirati bijes može biti dug i naporan proces, ali kada naučite kako to raditi, bit ćete sretniji i zadovoljniji životom.