Biti će ili bit će?

Biti će ili bit će?

Biti će ili bit će – to je pitanje koje često muči ljude koji pišu na hrvatskom jeziku. Kao što smo već naučili, riječ je o glagolskom obliku futuru prvom kojim se izražava budućnost. Ovaj oblik tvorimo od nenaglašenog prezenta glagola htjeti i infinitiva.Primjeri za futur prvi su: Ja ću raditi sljedeće ljeto na moru.

On će otići u Njemačku sljedeće godine. Moji roditelji će otputovati u Sjevernu Ameriku. Međutim, ako glagol završava na -ti, a dolazi ispred nenaglašenog prezenta glagola htjeti, koristimo njegov krnji oblik (radit ću, pjevat ću, otputovat ću…).Isto vrijedi i za glagol biti – pravilno se piše: bit ću, bit ćeš, bit će, bit ćemo, bit ćete, bit će.

Primjeri u kojima se koristi ovaj oblik su: U rujnu bit će pet godina da smo zajedno. Bit će problema kad taj mali krene u školu. Ne brini, bit će sve dobro.

Bit će ovo dobra priča.Kada je u pitanju hrvatski standardni jezik, pravilno se piše bit će. Dakle, nema više dileme oko toga kako se piše ovaj glagolski oblik futura prvog. Važno je pratiti pravopisna pravila i koristiti krnji oblik ako glagol završava na -ti, a dolazi ispred nenaglašenog prezenta glagola htjeti. Na taj način ćete uvijek pisati ispravno i razumljivo.