Bjesnoća ili bijesnoća?

Bjesnoća ili bijesnoća?

Pitanje koje se često postavlja kada se govori o bolesti koja je poznata kao jedna od najopasnijih bolesti životinja - bjesnoći. No, kako se zapravo pravilno piše ova riječ?Prema pravopisnim pravilima, ispravno se piše bjesnoća.

Ova riječ označava akutnu bolest životinja ili stanje bijesa koje je uzrokovano virusom bjesnoće. Bjesnoća je opasna bolest koja može biti smrtonosna za zaražene životinje, ali i ljude koji su u kontaktu s njima.Iako se često može čuti da se ta riječ piše bijesnoća, to je zapravo krivo. Bijesnoća se odnosi na stanje bijesa ili ljutnje koje je karakteristično za ljude, dok se bjesnoća odnosi na bolest koja pogađa životinje.Osim riječi bjesnoća, postoje i druge riječi koje se odnose na ovu opasnu bolest, a koje se također pišu s "je" na kraju.

Tako se pravilno pišu riječi poput bjesnilo, bjesomučan, bjesnovit, bjesnjeti, bjesniti.S druge strane, riječ bijes se odnosi na osjećaj koji je prisutan kod ljudi kada su bijesni ili ljuti. Tako se pravilno pišu riječi poput bijesan, bijesiti se, bijesnički, bijesno.

Kada je slog kratki, riječ se piše s "e", dok se kod dugog sloga piše s "ije".Uzroci bjesnoće kod životinja su različiti, a najčešće se prenosi kroz ugrize zaraženih životinja. Stoga je izrazito važno da vodimo računa o našim ljubimcima i da ih redovito cijepimo protiv ove opasne bolesti. Također, u slučaju da primijetimo simptome bjesnoće kod životinje, potrebno je odmah potražiti veterinarsku pomoć.U konačnici, pravilno se piše bjesnoća, a ne bijesnoća, kada govorimo o opasnoj bolesti koja pogađa životinje. Važno je biti svjestan rizika i poduzeti sve mjere kako bi se spriječilo širenje ove opasne bolesti.