Brinuti ili brinuti se?

Brinuti ili brinuti se?

Ovo je pitanje koje postavljaju mnogi ljudi kada žele izraziti brigu ili zabrinutost u određenoj situaciji. Međutim, pravilno pisanje ovog glagola nije uvijek jasno. Da bismo razumjeli kako se piše, moramo razumjeti razliku između prijelaznih, neprijelaznih i povratnih glagola.Prijelazni glagoli su oni koji imaju objekt, odnosno radnja se odnosi na nešto ili nekoga.

Primjeri prijelaznih glagola su voljeti, kupovati, čitati, itd. Neprijelazni glagoli su oni koji nemaju objekt, odnosno radnja se odnosi samo na subjekt. Primjeri neprijelaznih glagola su spavati, trčati, plivati, itd. Povratni glagoli su oni koji u sebi imaju povratnu zamjenicu "se" i radnja se odnosi na subjekt.

Primjeri povratnih glagola su umivati se, radovati se, brinuti se, itd.Kada je riječ o glagolu brinuti, pravilno pisanje zahtijeva upotrebu povratne zamjenice "se". Stoga je ispravno reći "Oni se brinu o svojim roditeljima" ili "Brinemo se za tebe". Glagol brinuti se dolazi u značenju posvećivanja vremena ili pažnje nekome ili biti u brizi za nešto ili nekoga.

Naziva se nepravim povratnim glagolom.Primjeri upotrebe glagola brinuti se su: "Brinula sam se gdje su i što sad rade moja djeca", "Morao se uvijek on brinuti oko svega i to ga je koštalo zdravlja", "Marta se brinula i gledala na sat iščekujući kad će doći njezina mama", "Moja majka se zove Ivana i brinem se ponekad je li ona gladna i nesretna", "Brinuli smo se hoćeš li zakasniti na avion zbog gustog prometa", "Marta mi je rekla da se ne brinem jer će sve biti dobro".U zaključku, pravilno pisanje glagola brinuti zahtijeva upotrebu povratne zamjenice "se". Ovaj glagol se koristi kada izražavamo brigu ili zabrinutost za nešto ili nekoga. Korištenje "brinuti" bez "se" je pogrešno u hrvatskom standardnom jeziku. Stoga, ako želite izraziti brigu ili zabrinutost, koristite glagol brinuti se.