Brisač ili brisać?

Brisač ili brisać?

Ova dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma je česta u hrvatskom jeziku, a riječ je o imenici muškog roda kojom se označava onaj koji briše ili dio opreme na vjetrobranskom staklu automobila koji služi za uklanjanje vode i drugih tekućina. No, koje je pravilno pisanje?Prema hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati brisač, što znači da se naglašava kratkouzlaznim naglaskom. Ponekad se u nekim dijalektima koristi oblik brisać, no u službenom jeziku i u većini slučajeva, pravilno je pisati brisač.

Iako se često koriste na automobilima, brisači mogu biti različitih vrsta i oblika, ovisno o namjeni. Tako postoji brisač za vjetrobran, brisač za stražnje staklo, brisač za farove i sl. Svaki brisač ima svoju funkciju i prilagođen je vozilu na kojem se koristi.

Brisači su važan dio sigurnosne opreme na vozilima jer osiguravaju jasan vidik vozaču, što je ključno za sigurnu vožnju. Najčešće se koriste za uklanjanje kiše, ali mogu se koristiti i za uklanjanje snijega, leda, prašine i sl. Upravo zbog toga važno je da brisači budu u ispravnom stanju, a preporučuje se redovita provjera i zamjena kada je potrebno.

U zaključku, pravilno je pisati brisač, iako se u nekim dijalektima može koristiti oblik brisać. Bez obzira na pravilno pisanje, brisači su važan dio sigurnosne opreme na vozilima i preporučuje se redovita provjera i zamjena kada je potrebno. Sigurna vožnja počinje s jasnim vidikom, a brisači su tu kako bi nam osigurali upravo to.