Buregđija ili buregdžija

Buregđija ili buregdžija

Dvojba u pisanju riječi buregdžija ili burekđija, čini se, nije nešto što bi trebalo previše mučiti ljude koji govore hrvatski jezik. Međutim, nije rijetkost da se ljudi pitaju kako se pravilno piše ova riječ, posebno ako nisu izvorni govornici hrvatskog jezika i nemaju puno iskustva s njim.Buregdžija je riječ muškog roda koja označava osobu koja proizvodi i prodaje burek. Burek je jelo koje se sastoji od slojeva tankog tijesta i punjenja od sira, mesa, povrća i sl.

Ovo jelo ima turske korijene i ime mu dolazi od riječi börek. U hrvatskom standardnom jeziku, riječ buregdžija pravilno se piše s glasovima /dž/, a ne /đ/.Sufiks -džija, koji se koristi u riječi buregdžija, također potječe iz turskog jezika. On se koristi za označavanje osoba koje se bave određenim zanatom ili poslom.

Tako, primjerice, imamo riječi krojačdžija (osoba koja se bavi krojačkim poslom), obućardžija (osoba koja se bavi popravkom obuće) i sl.Iako pisanje riječi buregdžija s glasom /dž/ nije predmet velike rasprave, postoje i drugi primjeri u kojima se ova dvojba pojavljuje. Tako je, primjerice, često pitanje kako se pravilno piše riječ đumbir ili džumbir. U ovom slučaju, pravilno se piše đumbir.

Međutim, postoje i riječi poput đak ili džak, koje se pravilno pišu s glasom /đ/ i /dž/, redom.U svakom slučaju, kod pisanja riječi važno je pratiti pravila hrvatskog standardnog jezika i koristiti ispravnu gramatiku. Iako se mogu pojaviti dvojbe i nejasnoće, u većini slučajeva postoji jasno pravilo koje treba slijediti. Tako se i pisanje riječi buregdžija može smatrati jednostavnim i pravilnim, bez obzira na mogućnost drugačijih varijanti.