Burekdžinica ili buregdžinica?

Burekdžinica ili buregdžinica?

Buregdžinica je vrsta ugostiteljskog objekta koja se može pronaći u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama bivše Jugoslavije i Turskoj. Ova vrsta objekta specijalizirana je za pripremu i prodaju bureka, jednog od najpoznatijih jela turske kuhinje koje se proširilo diljem Balkana.Burek je vrsta pite napravljena od tankih kora tijesta, a punjenje može biti od mesa, sira, krumpira, tikvica, ili bilo kojeg drugog sastojka po želji. Buregdžinice su postale popularne u Bosni i Hercegovini tijekom 20.

stoljeća, kada su se mnogi stanovnici ove zemlje doselili u gradove tražeći posao. Burek je postao dostupan u mnogim gradovima, a buregdžinice su se počele otvarati na svakom koraku.Danas su buregdžinice postale važan dio bosanskog kulturnog identiteta, a svaka od njih ima svoje specijalitete i recepte koji se prenose s generacije na generaciju. U njima se ne prodaje samo burek, već i druge vrste jela poput pite, kolača, čajeva i drugih specijaliteta.No, iako je burek vrlo popularan, postoji rasprava oko pravilnog načina pisanja riječi koja označava mjesto gdje se on prodaje.

Dok neki pišu burekdžinica, drugi tvrde da je pravilno buregdžinica. Ova rasprava proizlazi iz glasovne promjene jednačenja suglasnika po zvučnosti, koja se provodi u većini riječi u hrvatskom jeziku.Međutim, kada je u pitanju turski jezik, iz kojeg dolazi riječ burek, glasovna promjena jednačenja suglasnika po zvučnosti se ne provodi. Zbog toga se pravilno piše buregdžinica, bez glasovne promjene.

U hrvatskom standardnom jeziku, ova riječ se piše bez naglaska, u ženskom rodu.U svakom slučaju, bez obzira na to kako se piše, buregdžinice su važan dio bosanske i hercegovačke kulture i predstavljaju mjesto gdje se može uživati u autentičnom bosanskom okusu. Mnogi turisti dolaze u Bosnu i Hercegovinu samo kako bi probali burek u nekoj od poznatih buregdžinica, a mnogi se i sami oduševe i postanu stalni posjetitelji ovih objekata. Oni su mjesto okupljanja, druženja i uživanja u hrani koja će vas sigurno ostaviti bez daha.