Cijediti ili cjediti?

Cijediti ili cjediti?

U hrvatskom jeziku, često se pojavljuje dvojba oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/. Mnogi govornici imaju problema s ovim pravilom, dok neki lako prepoznaju pravilno pisanje.

Uopćeno pravilo je da se /ije/ piše ako je slog dug, kao u riječima: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Dok se glasovna skupina /je/ piše ako je izgovor sloga kratak, kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Međutim, postoje iznimke koje mogu biti zbunjujuće. Primjerice, riječ “rječnik”, koju većina ljudi izgovara dugim slogom, piše se s glasovnom skupinom /je/: rječnik.

Kod nekih riječi pak, izgovara se i dugo i kratko, ali se pisanje glasovne skupine /je/ održava: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Također, postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/ iz tradicijskih razloga. U nekim slučajevima, razlika u pisanju glasovne skupine /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju riječi.

Na primjer, slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).U ovom tekstu, fokus je na glagolu “cijediti”. Ovaj neodređeni glagol označava istiskivanje soka, propuštanje tekućine i slično. Prema hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše "cijediti", s oblikom "cijedim, cijediš, cijedi…”.Neki primjeri uporabe ove riječi u rečenicama su: “Moraš malo bolje cijediti ručnike ako želiš da se osuše”, “Cijeli dan je cijedila mandarine da bi imala sok za zimnicu”, “Ako želiš sama cijediti limun, slobodno, ali brže bi išlo sa sokovnikom”, “Za njezin rođendan morao sam cijediti naranče kako bi ona popila svježu narančadu”.Ukratko, u hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše glagol “cijediti”, kao i njegovi oblici: “cijedim, cijediš, cijedi, cijedimo, cijede, cijedila, cijedile, cijedila, cijedio, cijedit ću, cijedit ćemo…”. Bez obzira na to kakav je izgovor sloga, pravilno se piše prema pravilima hrvatskog jezika.