Cijenjen ili cjenjen?

Cijenjen ili cjenjen?

Različiti govornici hrvatskog jezika često se pitaju kako se pravilno piše glasovna skupina /ije/ i /je/. Dok neki tvrde da ovakvi primjeri dolaze prirodno, drugima predstavljaju veliku poteškoću. Kako bi se izbjegla ova konfuzija, postoje pravila koja govore da ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/.

Primjeri takvih riječi uključuju bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i mnoge druge. S druge strane, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao što je slučaj s riječima kao što su čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i druge.Iako ova pravila vrijede za većinu riječi, postoje i iznimke. Na primjer, riječ "rječnik" se većina stanovnika izgovara dugim slogom, ali pravilno se piše oblik s /je/: rječnik.

Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera, razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Na primjer, kod riječi "slijedeći" govori se o glagolskom prilogu, dok se kod riječi "sljedeći" govori o pridjevu koji označava nešto što je na redu.Jedna od riječi koja često stvara konfuziju je pridjev "cijenjen".

Naglašen je dugosilaznim naglaskom i označava nekoga tko je poštovan i uvažen. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše cijenjen, cijenjena, cijenjenu i tako dalje. Primjeri upotrebe ovog pridjeva u rečenicama uključuju: "On je bio uvažen i cijenjen član našeg društva", "U svojem je selu bio cijenjen pa se razočarao kad je došao u grad", "Naši specijaliteti su vrlo cijenjeni u svijetu", "Cijenjeno je njegovo crno vino, ali i ostali proizvodi poput pršuta i raznih sireva" i "To je cijenjen i ugledan čovjek, poznaje svakoga u ovom kraju".Ukratko, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glasovna skupina /ije/ ili /je/ ovisno o tome je li slog dug ili kratak, a riječ "cijenjen" piše se s dugim slogom i označava nekoga tko je poštovan i uvažen.