Cijepati ili cjepati?

Cijepati ili cjepati?

Različita pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/ često su predmet rasprave među govornicima hrvatskog jezika. Dok neki u ovom području nemaju problema, drugi se često muče s pravilnim pisanjem.

Kao opće pravilo, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati glasovnu skupinu /ije/. Primjeri riječi koje se pišu s /ije/ su bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i druge.S druge strane, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/. Primjeri riječi koje se pišu s /je/ su čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i druge.

Međutim, postoje iznimke od ovog pravila. Na primjer, riječ "rječnik" se piše s /je/ unatoč tome što je izgovor sloga dug.Ponekad se razlika u pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/ može odraziti na značenje riječi.

Na primjer, slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Kada je riječ o glagolu koji znači udarcima ili trganjem nešto rastavljati po dužini, pravilno je pisati cijepati, cijepam, cijepaš, cijepa… Naglašava se dugouzlaznim naglaskom. Primjeri u kojima se koristi glagol cijepati su: "Nije htio cijepati drva pa je radije kuhao ručak dok je žena cijepala", "Možeš li iscijepati drva našoj staroj susjedi koja je zamolila da pomogneš?", "Volio je cijepati drva i tada bi se prisjetio svih onih koji mu idu na živce i riješio se stresa" i "Hoćeš li sutra cijepati drva ili možemo ići u ribolov?".Ukratko, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol cijepati, cijepao, cijepala, cijepali, cijepale, cijepalo, cijepam, cijepa, cijepaš, cijepajući, cijepat ću, cijepat će... Potrebno je poznavati pravila pisanja glasovnih skupina i iznimke koje se koriste u određenim riječima kako bi se pravilno pisalo.