Činovnica ili ćinovnica?

Činovnica ili ćinovnica?

U hrvatskom jeziku, često se javljaju dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Jedna od takvih riječi je i imenica ženskog roda kojom se označava administrativnu službenicu. Ta riječ je činovnica, koja se piše s glasom /č/.

To znači da je pravilno pisati i činovnice, činovnici, činovnicom...Činovnica je osoba koja radi u administraciji i obavlja razne poslove vezane uz vođenje dokumentacije, evidencije i ostalih administrativnih poslova. Ona ima važnu ulogu u funkcioniranju organizacije jer obavlja poslove koji često nisu vidljivi i koji su potrebni za uspješno poslovanje organizacije.Činovnica mora biti komunikativna, organizirana, pažljiva i precizna. Ona mora poznavati rad s računalom i različitim programima te biti sposobna brzo i učinkovito rješavati probleme.

Osim toga, činovnica mora biti društveno odgovorna i poštovati pravila struke.U mnogim organizacijama, činovnica je prva osoba s kojom se susreću klijenti i posjetitelji. Stoga, ona mora imati izvrsne komunikacijske vještine i biti ljubazna prema svima. Činovnica mora biti svjesna da je ona odraz organizacije u kojoj radi, te da je njen način rada i ponašanja bitan za stvaranje pozitivne slike organizacije.Ukratko, činovnica je važan dio organizacije, koji obavlja administrativne poslove i osigurava njezin uspješan rad.

Ona mora biti sposobna komunicirati s drugim ljudima, organizirana i pažljiva u svom radu. Stoga, pravilno pisanje riječi činovnica, činovnice, činovnici, činovnicom... je važno kako bi se jasnije izrazila njezina uloga u organizaciji.