Čovječuljak ili čoviječuljak?

Čovječuljak ili čoviječuljak?

Riječi s dvojbenim naglaskom i izgovorom često izazivaju poteškoće u pisanju i govorenju. Jedna od takvih riječi je i čovječuljak ili čoviječuljak. Iako se često može čuti i pročitati obje varijante, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati čovječuljak.Ova riječ označava osobu niska rasta.

To može biti i dijete i odrasla osoba, ali u svakom slučaju karakterizira ih niska tjelesna visina. Čovječuljak je često predmet podsmijeha i ismijavanja, ali to nije opravdano. Svatko treba biti prihvaćen i cijenjen upravo onakav kakav jest, bez obzira na svoje fizičke karakteristike.Zanimljivo je da ova riječ ima dugouzlazni naglasak, što može biti iznenađujuće jer bi se očekivao kratkouzlazni naglasak.

Međutim, naglasak na prvom slogu ima historijsko objašnjenje. Ova riječ potječe iz vremena kada se hrvatski jezik još nije bio standardiziran i kada se riječ "čovjek" pisala s dugim "e". Stoga se i izvedenica "čovječuljak" pisala s dugim "e" i dugouzlaznim naglaskom na prvom slogu.Iako se često može čuti i pročitati varijanta s glasom "ije", pravilno je pisati čovječuljak.

Važno je pridržavati se standardnog pravopisa kako bi se osigurala jasnoća i razumijevanje teksta.U svakom slučaju, važno je imati poštovanje prema svim ljudima bez obzira na njihove karakteristike ili osobine. Osobe niske rasta zaslužuju jednako poštovanje i priznanje kao i sve ostale osobe. Stoga, važno je osvijestiti važnost prihvaćanja različitosti i izbjegavati bilo kakav oblik diskriminacije ili ismijavanja. Svi smo jednaki i zaslužujemo biti tretirani s poštovanjem i razumijevanjem.