Čovječuljak ili čovjećuljak?

Čovječuljak ili čovjećuljak?

Dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ vrlo je česta u hrvatskom jeziku. Mnogim govornicima je teško razlikovati ove glasove, a još teže je usvajanje razlikovanja u regijama gdje lokalni govor ne čini očitu razliku između njih.

Jedan od primjera dvojbe u pisanju je i imenica muškog roda kojom se označava osobu niska rasta, a često se naziva i "patuljak".Pravilno je pisati čovječuljak, čije se naglašavanje označava dugouzlaznim naglaskom. Čovječuljak se često opisuje kao lik iz bajki i crtanih filmova, a često se koristi i u figurativnom značenju za označavanje osobe niske rasta.

Primjeri u kojima se koristi imenica čovječuljak su brojni. Tako se čovječuljci mogu naći na vrhu torte ili kao likovi u crtanim filmovima, dok se jedan čovječuljak može vidjeti kako hoda naprijed-nazad u dvorištu obiteljske kuće.

U drugom primjeru, neki se čovječuljak vrzmao okolo i odjednom nestao u mraku uličice.Osim imenice čovječuljak, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se pišu i imenice čovjek, čovjeka, čovjeku... Dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ nije samo problem kod imenice čovječuljak, već se javlja u mnogim drugim riječima. Potrebno je stoga pažljivo slušati i vježbati razlikovanje glasova kako bi se pravilno pisalo.