Crijepovi ili crjepovi ili crepovi?

Crijepovi ili crjepovi ili crepovi?

Pitanje kako pravilno pisati riječi s glasovnim skupinama /ije/ i /je/ često izaziva dvojbe među govornicima hrvatskog jezika. Međutim, postoje neka pravila kojih se možemo držati. Naime, ako je izgovor sloga dug, tada se pravilno piše /ije/, dok se kod kratkog sloga piše /je/.

Primjeri riječi s dugim slogom su bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. S druge strane, primjeri riječi s kratkim slogom su čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Međutim, postoje i iznimke od ovih pravila. Neki primjeri su riječi koje se izgovaraju i dug i kratak slog, a pravilno se pišu s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni. Također, kod riječi "rječnik" koju većina stanovnika izgovara dugo, pravilno se piše oblik s /je/: rječnik.Imenica crijep označava pločastu tanku opeku za pokrivanje krovova, zaobljenu na jednom kraju ili utorenu.

Postoji dvojba kako pravilno pisati množinu ove riječi. Naime, pravilno je pisati crjepovi i crepovi. Kod duge množine imenica koje nemaju dugosilazni naglasak u genitivu jednine dolazi do kraćenja korijenskog sloga, primjerice cvijet – cvjetovi, snijeg – snjegovi, svijet – svjetovi.Međutim, imenica crijep je primjer riječi s tzv.

pokrivenim "r" (glas r ispred kojega je suglasnik iza kojega nije morfemska granica) te stoga često dolazi do nedoumica vezanih za pisanje s "je" ili "e". Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dozvoljava dvostruki ostvaraj u oblicima jednosložnih imenica muškoga roda koje nemaju dugouzlazni naglasak u genitivu. Npr. brijeg – bregovi i brjegovi, crijep – crepovi i crjepovi, grijeh – grehovi i grjehovi, iako se načelno prednost daje zapisu s "e".Dakle, u zaključku, pravilno se piše imenica crijep u nominativu množine – crepovi i crjepovi. Kako god, važno je pratiti pravila hrvatskog pravopisa kako bi se pravilno pisale riječi u našem jeziku.