Čujem ili ćujem?

Čujem ili ćujem?

Razlika između glasova /č/ i /ć/ česta je dvojba u hrvatskom jeziku. Neki govornici imaju problema razlikovati ova dva glasa, dok drugi lako razlikuju. U mnogim regijama, posebice u onima gdje se govore lokalni dijalekti, teško je usvojiti razlikovanje između č i ć.

Kada je riječ o prvom licu jednine glagola čuti, pravilno se piše čujem. Međutim, često se čuje i pogreška u pisanju, gdje se upotrebljava ćujem. Ova vrsta pogreške nije rijetka u hrvatskom jeziku, te se često javlja u drugim riječima, kao što su kuča, vruče ili prića.U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše i perfekt koji glasi čuo sam, čula sam, čuli smo itd.

Futur prvi je čut ću, čut ćeš, čut će itd. Glagolski prilog prošli glasi čuvši.Primjeri upotrebe glagola čuti u rečenicama su raznoliki.

Primjerice, "Ne čujem što govoriš jer je glazba preglasna", "Ako me čuješ, daj mi neki znak", "Čujem susjede koji žive iznad nas, užasno su bučni", "Ja čujem kako kiša pada i pokušavam se koncentrirati na taj zvuk", "Čujem pokrete iz te sobe, a trebala bih biti sama kod kuće" i "Čujem vibracije iz svemira i osjećam glazbu koju proizvodi cvijeće".U konačnici, pravilno se piše glagol u prvom licu jednine prezenta – čujem. Cijeli prezent glasi – čujem, čuješ, čuje, čujemo, čujete, čuju. U infinitivu se glagol također pravilno piše čuti. Stoga, važno je posvetiti pažnju pravilnom pisanju ovog glagola kako bi se izbjegle česte pogreške u pisanju.