Čuti ili ćuti?

Čuti ili ćuti?

Često se u hrvatskom jeziku javlja problem s razlikovanjem glasova č i ć. Mnogo ljudi ne razlikuje ove glasove te stoga često pišu pogrešno. Primjeri su brojni, od umjesto kuća pišu kuča, umjesto vruće pišu vruče, umjesto priča pišu prića i tako dalje.Međutim, danas ćemo se fokusirati samo na dvojbu u pisanju između glasova č i ć u glagolu čuti.

Čuti je dvovidni glagol koji dolazi od istoimenog praslavenskog i staroslavenskog oblika. Naglašen je kratkosilaznim naglaskom. Pravilno se piše čuti, čujem, čuješ, čujemo, čujete, čuli, čule, čula, čuvši…Nažalost, nekim ljudima je teško razlikovati ove glasove, dok je nekima to vrlo jednostavno.

Razlika nije očita u svim regijama, pogotovo u lokalnim govorima gdje se ovi glasovi izgovaraju slično.Primjeri upotrebe glagola čuti su: Pravila se da ne čuje glasno dozivanje bake s prozora. Čut ćemo što i oni imaju za reći te potom donijeti odluku. Ako čujem o ikakvim poslovnim prilikama, svakako ti javim.

Čula sam tu pjesmu na radiju i svidjela mi se na prvo slušanje. Čuli smo da se ženite pa vam ovim putem čestitamo. Čuvši za taj događaj stara baka je polagano sjela u naslonjač i prekrižila se.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol čuti, kao i čujem, čuješ, čuje, čuli, čule, čula, čuvši, čuj… Razlikovanje glasova č i ć je važno i treba se naučiti kako bi se izbjegle pogreške u pisanju i govoru.