Čuvarkuća ili ćuvarkuća?

Čuvarkuća ili ćuvarkuća?

Ova dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ je vrlo česta u hrvatskom jeziku. Međutim, kada je riječ o imenici ženskog roda koja označava višegodišnju zeljastu biljku, pravilno je pisati čuvarkuća.Čuvarkuća je biljka koja se može pronaći u gotovo svakom vrtu ili na polju.

Njeno latinsko ime je Sempervivum tectorum, a poznata je i pod nazivima kućni čuvar, kućna lepotica, kućna trava ili čičak. Ova biljka je vrlo otporna i lako se uzgaja, što je čini omiljenom među vrtlarima i ljubiteljima biljaka.Čuvarkuća je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Njena sok i listovi se koriste za liječenje opekotina, rana, akni i drugih kožnih bolesti.

Osim toga, čuvarkuća se može koristiti kao dekorativna biljka u vrtu ili na balkonu. Njena upečatljiva zelena boja i lijepi cvjetovi privlače poglede i čine prostor atraktivnijim.Iako je čuvarkuća vrlo otporna biljka, potrebno joj je pružiti adekvatnu njegu kako bi dobro napredovala.

Potrebno je redovito zalijevanje, gnojenje i uklanjanje suhih listova kako bi se potaknulo rast i razvoj. Također je važno izbjegavati pretjerano izlaganje suncu i vrućini kako biljka ne bi uvenula.Kao što vidimo, čuvarkuća je vrlo korisna i dekorativna biljka koja ima mnogo ljekovitih svojstava. Pravilno pisanje ovog naziva je čuvarkuća, pa se nadamo da će ova dvojba biti riješena jednom zauvijek. Uz pravilnu njegu i brigu, čuvarkuća će biti lijep i zdrav dodatak svakom vrtu ili balkonu.