Cvjećar ili cvijećar?

Cvjećar ili cvijećar?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge glasovne skupine koje izazivaju dvojbe u pisanju. Jedna od takvih skupina je /ije/ i /je/, a mnogi govornici se pitaju kako pravilno pisati riječi koje ih sadrže. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, piše se /ije/, dok se kod kratkih izgovora piše /je/.

Međutim, postoje mnoge iznimke i primjeri gdje se ova pravila ne primjenjuju.Jedna od takvih riječi je cvjećar ili cvijećar. Ova imenica muškog roda označava osobu koja uzgaja ili prodaje cvijeće. Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom.

Ovdje je pravilno pisati cvjećar, cvjećara, cvjećaru, cvjećarom, dok se nepravilno piše cvijećar.Iako je većini stanovnika izgovor riječi rječnik dug, pravilno se piše s glasovnom skupinom /je/: rječnik. Također, postoje primjeri gdje se riječi govore i dugo i kratko, ali se ipak pišu s glasovnom skupinom /je/.Osim toga, postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Razlika u pisanju sloga /ije/ ili /je/ može čak značiti i razliku u značenju riječi, kao što je to slučaj s primjerom slijedeći i sljedeći.U praksi, mjesto gdje rade cvijećari pravilno se piše s je – cvjećarna ili cvjećarnica.

Cvjećari su također vrlo dražesna stvorenja, a mnogi ljudi uživaju gledati kako aranžiraju bukete. Bilo da se radi o uzgoju ili prodaji, cvjećari su važan dio naše svakodnevice i njihov doprinos u ljepšanju naših životnih prostora ne može se zanemariti. Stoga, bez obzira na dvojbe u pisanju, važno je prepoznati njihov značaj i cijeniti njihov rad.