Dan danas, dandanas ili dan-danas?

Dan danas, dandanas ili dan-danas?

U hrvatskom jeziku postoje brojne riječi koje su sastavljene od dvije ili više riječi, a često se javlja dvojba oko toga treba li ih pisati spojeno, razdvojeno ili sa spojnicom. Jedna od takvih riječi je i prilog dan-danas, odnosno dandanas, koji se često koristi u govoru i pisanju.Kako bismo odredili pravilno pisanje ove riječi, potrebno je poznavati pravila pisanja sastavljenih riječi u hrvatskom jeziku. Naime, postoje tri načina pisanja riječi – nesastavljeno, sastavljeno i sa spojnicom.

U nesastavljenom pisanju riječi se pišu odvojeno, s bjelinom između (npr. ne radi, ne želi, ne vidimo). Kod sastavljenog pisanja riječi se pišu bez bjeline između (npr.

nejasan, neparan, nepismenost, neuroznanost). Postoji i treći način pisanja kod riječi koje nazivamo polusloženicama – sa spojnicom (npr. tabu-tema, top-model i druge).Kada je riječ o prilogu dan-danas, odnosno dandanas, pravilno se piše sastavljeno odnosno spojeno.

To znači da se riječi dan i danas pišu zajedno, bez bjeline između. Primjeri upotrebe ove riječi su: "I dandanas se slave isti blagdani", "Dandanas kad te ugledam srce mi počne ubrzano kucati", "I dandanas živim s tom pomisli, da imam dio krivnje u njegovoj smrti", "Dandanas nisu otkriveni odgovorni za njegovu smrt", "On je i dandanas jedan od najtraženijih zločinaca u državi", "I dandanas svi znaju za njegova dizajnerska djela", "Picasso je i dandanas najpoznatiji umjetnik na svijetu".U zaključku, pravilno pisanje priloga dan-danas, odnosno dandanas, je spojeno. To je važno poznavati kako bi se izbjegle pravopisne pogreške u govoru i pisanju.