Djelatnik ili dijelatnik?

Djelatnik ili dijelatnik?

Djelatnik ili dijelatnik – ta dvojba često muči govornike hrvatskog jezika. Za razliku od nekih drugih glasovnih skupina, poput /nj/ ili /lj/, kojima se rijetko tko zamara, glasovna skupina /ije/ i /je/ često stvara poteškoće. Kako bi se ispravno napisala riječ, potrebno je poznavati pravila izgovora.Općenito, pravilo je da se glasovna skupina /ije/ piše kada je izgovor sloga dug, a /je/ kada je izgovor sloga kratak.

Na primjer, pravilno se pišu riječi bijel, mlijeko, riječ, prijevoz itd. s glasovnom skupinom /ije/, dok se riječi čovjek, razumjeti, savjet itd. pišu s glasovnom skupinom /je/.Ipak, postoje iznimke.

Primjerice, riječ rječnik, koju većina ljudi izgovara dugim slogom, piše se s glasovnom skupinom /je/. Također, neke riječi poput bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni izgovaraju se i dugim i kratkim slogom, ali se pišu s glasovnom skupinom /je/.Kod nekih riječi razlika između sloga /ije/ i /je/ može značiti razliku u značenju. Na primjer, slijedeći je glagolski prilog od glagola slijediti, dok je sljedeći pridjev u značenju koji je na redu.Ako se vratimo na početnu dvojbu – djelatnik ili dijelatnik – ispravno se piše s glasovnom skupinom /je/.

Djelatnik je imenica muškog roda koja označava osobu koja je u radnom odnosu. Primjeri upotrebe djelatnika u rečenicama su različiti, poput: "Djelatnici su odlučili sudjelovati u štrajku upozorenja iz solidarnosti s kolegama" ili "Djelatnik našeg odjela dobio je veliki iznos na popularnom kvizu".Imenica ženskog roda na temelju djelatnika je djelatnica, a srednjeg roda djelo. Glagol koji je izveden iz djelatnika je djelovati, a pridjev djelatni.U konačnici, poznavanje pravila izgovora i pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/ olakšat će pisanje i izbjegavanje pogrešaka poput dijelatnika umjesto djelatnika.