Djevojka ili dijevojka?

Djevojka ili dijevojka?

U hrvatskom jeziku postoji mnogo primjera u kojima se dvoji o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Dok neki govornici tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide ‘od ruke’, nekima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/. Međutim, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/.

Postoje iznimke u kojima se pravila ne primjenjuju u potpunosti. Primjerice, riječ "rječnik" većina stanovnika izgovara dugo, ali pravilno se piše s /je/. Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/. Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/.

Razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti i razliku u značenju riječi. Primjerice, "slijedeći" je glagolski prilog, a "sljedeći" je pridjev u značenju koji je na redu.Kada je riječ o imenici koja označava mladu, neudanu ženu, pravilno se piše "djevojka". Budući da početni slog riječi ima kratkouzlazni naglasak, pravilno je pisati djevojka, djevojke, djevojaka, djevojci, djevojkama, djevojko, djevojci.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda djevojka, djevojke, djevojkama. U dativu i lokativu provodi se glasovna promjena sibilarizacija – djevojci. Pridjev se pravilno piše djevojački. Iako postoje iznimke, pravila za pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ mogu biti korisne za govornike koji se bore s ovim dvojbenim primjerima.