Dobrodošli ili dobro došli?

Dobrodošli ili dobro došli?

U hrvatskom jeziku, postoji mnogo pravila za sastavljeno i rastavljeno pisanje riječi. Naime, mnoge riječi se izgovaraju sastavljeno, ali pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, neke riječi su pravilno sastavljene, ali se ljudi često odluče za rastavljeno pisanje.

Ovaj problem najčešće nastaje kod riječi koje se sastoje od više sastavnica.Primjeri takvih riječi su one koje sadrže prvu sastavnicu video (videoigra, videosnimka, videokonferencija) ili audio (audiovizualan, audiozapis). Ponekad se čak i kod glagola javljaju problemi u pisanju niječnica.Kada je riječ o pisanju dobrodošli i dobro došli, obje varijante su točne, ali ne znače isto. Dakle, valja razlikovati uporabu.

Kada se radi o pridjevu, piše se sastavljeno: dobrodošli. Međutim, kada se radi o prilogu i glagolu, valja pisati odvojeno: Dobro došli.Primjeri uporabe ovih riječi su različiti.

Kada želimo reći da je netko uvijek dobrodošao, piše se sastavljeno: Vaša pomoć je dobrodošla, Ti si kod nas uvijek dobrodošao, Marta je dobrodošla gošća u našem stanu. S druge strane, kada želimo pozdraviti nekoga i zaželjeti mu dobrodošlicu, pišemo odvojeno: Dobro došli, gosti, u naš dom, Dobro došli u naše malo mjesto.Iako postoji razlika u značenju ovih riječi, obje su varijante ispravne u hrvatskom standardnom jeziku. Stoga, neovisno o tome koju varijantu odaberete, bitno je samo da je vaš odabir gramatički ispravan.