Doručak ili dorućak?

Doručak ili dorućak?

Doručak je jedan od najvažnijih obroka u danu. To je prvi obrok koji jedemo nakon noćnog odmora, a važan je zbog obnavljanja naših energijskih rezervi i pripreme tijela za aktivnosti koje nas čekaju tijekom dana.

Doručak se obično sastoji od različitih namirnica poput žitarica, mliječnih proizvoda, voća, jaja ili raznih namaza.No, kada je u pitanju pravilno pisanje ove riječi, postoji česta dvojba među ljudima. Naime, mnogi se pitaju da li se piše doručak ili dorućak. Ova dvojba proizlazi iz činjenice da u hrvatskom jeziku postoje dva glasa koja su vrlo slična, a to su č i ć.Međutim, ispravno je pisati doručak, bez dijakritičkog znaka.

Ova riječ tvori se od prefiksa do- i imenice ručak. To je muški rod imenice koja označava prvi obrok u danu koji se jede prije podneva.

Dakle, iako se može činiti da bi dijakritički znak trebao biti tu zbog sličnosti sa srodnim riječima poput ručak ili večera, u ovom slučaju on jednostavno nije potreban.Važno je napomenuti da je pravilnost pisanja riječi važna jer nam pomaže u jasnoći i razumijevanju teksta. Pisanje riječi s dijakritičkim znakom koji nije potreban može uzrokovati nejasnoću i zbunjenost kod čitatelja.U konačnici, doručak je obrok koji bi trebali imati na umu kada planiramo svoje dnevne aktivnosti. Iako to možda nije najpopularniji obrok, on ima važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i energije tijekom dana. I da, ispravno se piše doručak, bez dijakritičkog znaka.